СТРАНИЦИ
министърът на образованието и науката проф. Г. Цонков връчва наградата на проф. Б. Ланджов

МУ-София с награда във всички 5 направления от „Академични Оскари“ 2023

За осми пореден път се проведе годишната церемония по връчване на наградите „Академични Оскари“ 2023.

В присъствието на премиера академик Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателя на парламентарната Комисия по образование и наука Красимир Вълчев, кмета на София, г-н Васил Терзиев и няколко предходни министри на образованието, новият ректор на Медицински университет-София, проф. д-р Бойчо Ланджов, дм получи наградата за първото място на университета в пет направления:

Медицина, Дентална медицина, Фармация, Обществено здраве и Здравни грижи.

Проф. Ланджов прие наградата лично от министър Галин Цоков, който сподели , че:  „Медицинските университети, и в частност Медицински университет-София, са лицето на нашето висше образование, защото не само дават добра подготовка на българските и чуждестранни студенти, те са и изследователски университети. Всъщност, в тях се случва голяма част от науката в момента в България.“

От гледна точка на публикационна активност, според министъра, в последните години МУ-София става „много важен модел за развитие на българското висше образование“.

 В благодарствената си реч новият ректор на МУ-София, проф. Ланджов  подчерта, че е много горд от факта, че най-старият медицински университет отново е лидер във всички направления, в които провежда обучение.

„Този приз е благодарение на цялата академична общност на Медицински университет-София, която, в продължение на повече от век, със своята работа, със своя ентусиазъм, с труда, с безсънните нощи и с компетентността си продължава да издига авторитета на университета не само в Европа, но и по света“.

Той сподели, че тази награда идва и с голяма отговорност за ректора, но е мотивиран за рестарт  – „с нови подходи, с иновации, с нови изследователски методи и с целенасоченост да поддържаме този висок рейтинг на Медицинския университет“.

В приветствието си към ректорите и гостите на церемонията, акад. Николай Денков поздрави организаторите на рейтинговата система и на церемонията, защото тяхната работа дава възможност резултатите от рейтингите да бъдат поднесени по начин, по който „младежите да правят правилния избор, за да знаят какво да очакват след завършване на висшето си образование“.  Той подчерта значението на рейтингите за актуализиране на политиките на висшите училища с  цел тяхното развитие и модернизиране.

Призовете са базирани на Рейтинговата система на висшите училища в България – годишната класация, провеждана от Министерството на образованието и науката вече над десетилетие. Церемонията по връчването на наградите, организирана от в. „24 часа”, популяризира Рейтинговата система като ориентир за кандидат-студентите относно това кои университети и кои професионални направления дават най-добри шансове за реализация на трудовия пазар.