СТРАНИЦИ
тазгодишната емблема на европейската нощ на учените

МУ-София традиционен участник в Европейската нощ на учените

Тази година Европейската нощ на учените в Медицински унивреситет- София започва в 17:00 часа в сградата на Медико-биологичен комплекс, намиращ се на улица „Здраве“ 2, София.

В рамките на два часа ще може да присъствате на лекции, изнесени от учени от Центъра по молекулна медицина. Ще бъдат засегнати теми, които ще ви помогнат да разберете повече за това какво е геном и как се изследва, какво се крие зад проекта Геномът на България и какви ползи ще има той зa българското общество? Какво е биобанка? Какво може да съхраняваме в нея и какви ползи имат биобанките за развитието на медицината? Какво е персонализирана медицина и как геномните технологии помагат за поставянето на генетична диагноза?

Тазгодишната тема на Нощта на учените е “Aдаптацията на човечеството към промените в климата”. Затова във втората част от лекциите учените от МУ-София ще открехнат вратата към това как околната среда нанася промени в нашата ДНК и можем ли да модифицираме наследствената си информация?

Програмата по часове

    17:00 – 17:20 ч. – Геномът на България и участието ни в Геномът на Европа: проф.Р.Кънева, дб

    17:20 – 17:40 ч. – Биобанкиране с поглед към бъдещето: гл.ас. Дарина Качакова, дб

    17:40 – 18:00 ч. – Геномните технологии  в диагностиката на онкологичните заболявания: д-р Румяна Додова, дб

    18:00 – 18:20 ч. – Увреждане на ДНК от фактори на околната среда: Мартина Василева, магистър

    18:20 – 18:40 ч. – Връзка/влияние на околната среда и епигенетика: гл.ас. Олга Белчева, дб

    18:40 – 19:00 ч. – CRISPR-CAS модифициране на генома/ДНК: Мартина Василева, магистър

    19:00 – 20:00 ч. – Обиколка на лабораториите на Центъра по молекулна медицина  – Запознайте се с технологии от следващо поколение секвениране и микрочипов анализ. Разговаряйте с Калина Михова, Кунка Каменарова – новогенерационно секвениране Illumina, Радосвета Божилова – микрочипов анализ, Румяна Додова – новогенерационно секвениране Thermo Fisher.

    17:00 – 19:00 ч. – Детска лаборатория – Доведете децата си, за да се запознаят с опростени и безопасни лабораторни експерименти и учените, които ще могат да отговорят на техните въпроси: Валентина Пейчева, Кристина Стефанова, Кристияна Витанова, Кристина Стойкова заедно с помощта на студенти от АСМБ София

     20:00 – 21:00 ч. – Quiz състезание – Участвайте, за да се забавлявате и научите повече по темите на събитието, и можеге да спечелите награди!