СТРАНИЦИ
акад. Трайков

Медицинският университет в София следва тенденциите в модерното образование – за зелена политика и дигитализация, каза акад. Лъчезар Трайков

В Медицинския университет (МУ) в София се стремим да сме иновативна структура, която в унисон с европейските ценности следва новите тенденции в модерното образование – устойчива зелена политика, дигитализация и технологично развитие. Като част от различни европейски алианси смятам, че нашият университет има точните партньори, от които да почерпи опит, за да изпълним заедно този екологичен преход, към който цяла Европа се стреми. Това каза ректорът на Медицинския университет в София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков на откриването днес на семинара „Зелени дни в МУ-София“, който е в чест на Деня на Земята – 22 април. 

Ректорът на Медицинския университет в София е и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Важно е да работим заедно и на национално ниво – с различни институции, с другите висши училища и в партньорство с бизнеса, за да можем да генерираме качествени идеи и да ги прилагаме, подпомагайки хората и тяхното здраве. Вярвам в иновативния капацитет на всички в Медицинския университет в София и смятам, че ще осъществим много нови научни проекти, с конкретна полза за цялото ни общество. Убеден съм, че събития като днешното ще ни подпомогнат, за да надградим знанията си и да формираме нови успешни партньорства, изрази увереност акад. Лъчезар Трайков.

Няма как в един Медицински университет, в една асоциация на Медицинските университети, които сме толкова чувствителни на тема здраве и екология, като символ на всичко, което трябва да правим, за да съхраним Земята, да не сме активни участници в една такава инициатива, каза ректорът.

Много се радвам да открия това първо издание на инициативата „Зелени дни“ в Медицинския университет в София, което е едно ново и съвсем различно събитие. То ни събира с обща кауза – опазването на околната среда, и изграждането на чист и по-приветлив свят – за нас и за нашите деца. Благодаря на всички колеги, които подкрепиха тази идея и се включиха като лектори във форума, и на представителите на другите Медицински университети, отбеляза в словото си акад. Трайков.

„Надявам се събитието да стане традиционно за нашата академична общност и всяка година да ни събира, за да обсъждаме новите си идеи и иновацииите в обучението и здравеопазването, зелените решения, които можем да предприемем и цялостните технологични промени, които се случват около нас. Освен всичко друго, в нашия университет още от самото начало на мандата започнахме много активно да се подготвяме за пълна информатизация на процесите, което е част от една подобна инициатива и се вписва много добре в това, за което сме се събрали днес. На финалната права сме с изготвянето на заданието и всеки момент ще обявим обществената поръчка, за да решим и този въпрос. Смесени чувства на мъка и срам ме обземат, когато погледна опашките на студентите с по един лист хартия в ръка и чакат, за да им разрешим допълнителна сесия, изпити или каквото и да е било друго. Но ще стане и това, вече имаме ясна концепция за осъществяването на този проект, за да живеем спокойно в ерата на виртуалните университети“, заяви ректорът на МУ-София.

Специални гости на откриването на семинара бяха Теодора Полимерова – директор на дирекцията „Климат, енергия и въздух“ в Столичната община, и Борис Костадинов – директор на „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД.

Теодора Полимерова говори на форума за зелените политики, които се осъществяват в Столичната община. Тя поздрави Медицинския университет в София за проектите, които има и особено за този, свързан с измененията в климата.

Семинарът „Зелени дни в МУ- София“ се организира за първи път, като част от зелената политика на университета и обещава да се превърне в традиционен форум, на който всяка година да бъдат обсъждани иновации, нововъведения в обучението, зелени решения и цялостни промени, съгласно политиката на Европейския съюз.

публикация на БТА