СТРАНИЦИ

Над 250 студенти от Медицинския университет се включиха в борбата срещу Covid-19

“Ние много се гордеем с нашите студенти, тъй като когато се появи пандемията, особено при втория пик. Министерство на образованието се обърна към нас и студентите с апел, при желание, да се включат като доброволци, особено тези от горните курсове, които имат и повече умения“, каза пред Радио София акад. Лъчезар Трайков – ректор на Медицинския университет в София, в Световния ден на здравето и на медицинските работници.

Освен това Медицинският университет е единственият, който със собствени средства прави жест към студентите, които са влезли в Covid- отделенията, като им изплати възнаграждение от 500 лв. в продължение на няколко месеца. В момента също продължава изплащането, но на по-малки суми.

Над 250 студенти от различни курсове са се включили в борбата срещу Covid-19 в различни отделения на болниците, за да могат по-опитните лекари да работят в Covid- отделенията.     

По традиция от Медицинския университет в София полагат венци на т. нар. Докторски паметник в столицата. На 6 април бяха връчени дипломите на магистър-фармацевтите – общо на 172 студенти, сред които 37 чужденци и 2, завършили с отличен успех.

Акад. Лъчезар Трайков коментира, че само за практическите занимания на студентите по медицина е направен компромис от министъра на здравеопазването. Всички други занимания се провеждат онлайн.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.