СТРАНИЦИ

Над 400 млади лекари положиха Хипократовата клетва на специална церемония в зала 1 на НДК

435 млади лекари от Випуск 2018 на Медицинския факултет към Медицински университет – София получиха дипломите си и положиха Хипократова клетва вчера в зала 1 на НДК. 193-ма  от тях са чуждици. Четирима са пълните отличници и всички те са дами. За първи път МУ-София има чуждестранен студент, който е положил всичките си изпити с отлична оценка – д-р Еман Айман Аниес от Египет. Всички те получиха приза „Златен Хипократ“ както и парична награда от 2500 лв. от наследството на д-р Андрей Георгиев от САЩ. Той завеща над 1 млн. долара на Медицинския университет в София.

В поздравлението си към абсолвентите ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков напомни да не се забравят усилията на близките, жертвали време и средства, за да подкрепят студентите. „Сигурен съм, че нашият университет и в бъдеще ще ви осигурява академична и професионална опора“, допълни още той и подчерта, че МУ-София е на първо място в обучението по медицина и  на второ място от всички висши училища в България.

 

Проф. Иван Митов, декан на Медицинския факултет поздрави младите медици и каза, че са изминали 6 години на упорит труд и лишения, но и на незабравими приятелства и изживявания от студентския живот, следвайки мечтата си да станат добри лекари. „Истинските изпитания тепърва предстоят – от утре ще трябва да се доказвате ежедневно, да взимате решения за здравето на пациентите и да проявявате съчувствие към хората“, допълни той.

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков поздрави абсолвентите и изрази благодарността си за сътрудничеството между двете висши училища, както и от високото им ниво на преподаване. Пожела на медиците да изберат онова място за работа, което ще ги направи най-щастливи. В знак на признателност проф. Герджиков връчи юбилейния плакет на Университета на ректора проф. Златков.

Поздрав към абсолвентите отправи и председателят на Студенски съвет Видин Кирков.

Реч от името на Випуск 2018 изнесе д-р Анелия Кузева. „Годините в университета са ни научили на търпение, упоритост, критично мислене, надежда, целенасоченост, отговорност и не на последно място…  на черен хумор“, сподели тя. Поздрав към абсолвентите поднесе и председателя на Асоциацията на студентите по медицина – Никола Дончев. „Обещайте ми, че когато излезете от тази зала с диплома в ръка, ще благодарите и ще прегърнете много силно близките си хора. Това наистина е техен празник – имат доктор в семейството!“.

Очертава се Випуск 2018 да бъде випускът на хирурзите. Най-много млади лекари – близо 20%, са посочили тази специалност за бъдещото си развитие. Следват кардиология, ендокринология и вътрешни болести.