СТРАНИЦИ

МУ-София с награда за първенство на Академичните Оскари 2021

На специална церемония, наречена Академичните Оскари 2021, бяха отличени най-добрите висши училища у нас. МУ-София е първенец в най-много направления от профилираните училища и на второ място дори и сред многопрофилните.

Ректорът, акад. Лъчезар Трайков получи наградата за университета ни, от госпожа Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България. 

„Благодаря на организаторите за това отличие. Благодаря много на всички студенти, преподаватели и на ректорите преди мен. Бих искал да подчертая, че наш ключов приоритет е подкрепата за младите ни учени. Тази година започнахме да финансираме публикациите им в резервирани издания с цел да улесним кариерното им развитие и да ги мотивираме да останат тук. Разработихме система за индексиране на работната заплата на нашите преподаватели, която отчита научната им работа. Наскоро индексирахме и заплатите им, и стипендиите на студентите с 10%, като се надяваме, че това говори за значението на младите хора за МУ-София“, сподели той.

Ректорът благодари специално и на ректорите на другите Медицински университети в страната, защото “ с тях през годината постигнахме единомислие по важни за развитието ни въпроси, най-вече по темите, засягащи автономията на университетите и учредихме сдружение, в което да работим заедно в тази насока“.

Призовете са базирани на Рейтинговата система на висшите училища в България – годишната класация, провеждана от Министерството на образованието и науката и външен консорциум за 11-ти път. МУ-София вече над десетилетие е на първо място в своите професионални направления.

Тази година висшето училище е първенец в следните сфери:

• Медицина

• Дентална медицина

• Фармация

•  Обществено здраве

В петото направление – Здравни грижи – университетът заема престижното второ място.

Церемонията, организирана от в. „24 часа”, популяризира рейтинговата система като най-качественият ориентир за младите хора и техните родители за това кои университети и кои професионални направления дават най-добри шансове за реализация на младите хора.