СТРАНИЦИ

Наши студенти по медицина бяха отличени в една от най-големите научни конференции в Европа

Научни разработки на шестима българи – петима студенти и млад лекар, бяха отличени в тазгодишното 19-то издание на Международния конгрес по медицински науки (International Congress of Medical Sciences – ICMS 2021).

Организатор е Асоциацията на студентите медици в България – София (АСМБ – София), а основен домакин – Медицински Университет-София.

ICMS е една от най-големите и уважавани студентски конференции в Европа. В нея участват студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари. Тази година тя се проведе онлайн под мотото „Because Science Matter”, с близо 450 участници от 50 държави.

Участието в ICMS дава възможност на младите медици да представят свои научни разработки под формата на устни и постерни презентации. 240 студенти и млади лекари се включиха с научна разработки в 4 категории – Предклиника, Вътрешни болести, Хирургия и Обществено здраве. 30% от тях са на български млади учени, работили по разнообразни теми.

Шестима получиха високи оценки за своето представяне. Това са Атанас Янев, 5-ти курс, МУ-Варна – Повратната точка за пациентите със сърдечна недостатъчност в ерата на модерните устройства, който е отличен с 3-то място постер в категорията Вътрешни болести/постерни сесии; Вероника Вичева, 4-ти курс, МУ-Варна – Разпространение на повтаряща се изолирана парализа на съня RISP в извадка от българската популация – какво знаем до момента, спечелила 3-то място в категорията Обществено здраве/устна презентация; Елина Тодорова, 5-ти курс, МУ-София – Мултивисцерална резекция на авансирал- Т4 стомашен карцином, класирана на 1-во място в категория Хирургия/устна презентация.

Отличени са и Елис Филипова, 4-ти курс, МУ-СофияКлиничен случай на дете с дермоидна киста в лумбалната област, Ивона Данова, млад доктор – Неврологични усложнения, причинени от вируса на морбили с 1-во място в категория Обществено здраве/постерни сесии и Кирил Станчев, 6-ти курс, МУ-СофияРазстройства в аутистичния спектър, заел 2-ро място в категорията Предклиника/ постерни сесии.

В окриването на събитието се включиха ректорът на Медицинския университет акад. проф. Лъчезар Трайков, дмн.„ICMS възхвалява научната работа на студентите и иновациите в медицината“, посочи той.

Поздрав и благодарност към студентите отправи и деканът на Медицинския факултет – проф. Димитър Буланов, дм. „Щастливи сме, че ICMS сe превърна в традиция за нашия университет, защото чрез него се дава възможност на Вас, младите учени, да представите своите изследвания“, каза той.

Участниците имаха възможността да чуят лекциите на шестима световно признати лектори, сред които Харви Алтър – нобелов лауреат, носител на наградата през 2020 г. за приноса му за откриването на Хепатит C и осигуряването на научна основа за създаването на скринингова програма.

Другите гост-лекори на събитието бяха проф. Рос Фишър, детски онкологичен хирург от болница Шефилд, Великобритания, проф. Абрахам Вергезе, интернист, американски лекар, писател и преподавател в Стандфордския университет, проф. Владимир Кефалов, носител на наградата Бреслер за цялостен принос в офталмологията, преподавател във Вашингтонския университет, ,д-р Джакомо Грассели, анестезиолог-реаниматор, преподавател в Медицински университет – Милано и д-р Албена Атанасова, детски анестезиолог в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Като част от инициативата за трета година се проведе “Ace the Case” – състезание с разрешаване на клинични случаи с виртуални пациенти. За първа година се проведоха „Key Meetings” – срещи с гостуващите лектори, посочват организаторите. 38 уъркшопа надградиха практическите знания в различни области, сред които първа помощ при фрактури, инфаркт и инсулт, статус епилептикус и как да го разпознаем, изкуството в анатомията, диагнозата в детската пулмология и други.

Организаторите на събитието благодарят на Медицински Университет-София, на всички болници, специалисти, и спонсори, които са помогнали за реализирането на ICMS 2021.