СТРАНИЦИ

Нобелов лауреат участва в международен конгрес, организиран от АСМБ-София и МУ-София

19-тото издание на Международния конгрес по медицински науки ( ICMS 2021 ) се проведе между 13 и 16 май 2021 г.  под мотото „Because Science Matter” („Защото науката има значение“). В списъка на международно признатите гост-лектори се открои носителят на Нобелова награда за медицина за 2020г., проф. Харви Алтър. 

Организатор на събитието е Асоциацията на студентите медици в България – София, а основен домакин – Медицински Университет-София. ICMS е една от най-големите и уважавани студентски конференции в Европа. В нея вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари. Всички те бяха приветствани от ректора акад. Лъчезар Трайков при откриването на форума.

Участието в ICMS дава възможност на младите медици да представят свои научни разработки, като  тази година 240 студенти и млади лекари се включиха с научна работа в 4 категории – Предклиника, Вътрешни болести, Хирургия и Обществено здраве. Научните разработки бяха представени пред висококвалифицирано жури от преподаватели и хабилитирани лица, основно от Медицински университет – София.

Тази година в онлайн конгреса се включиха 447 участника от близо 50 страни от целия свят, сред които студенти от City University of New York (САЩ), Bedford Hospital (Великобритания), Mymensingh Medical College (Индонезия), King’s College London (Великобритания), Universidade Nova de Lisboa (Португалия).

Специалисти от университетските болници „Майчин дом“, „Св. Иван Рилски“, „Св. Екатерина“, Александровска и Медико-биологичен комплекс на МУ-София се включиха в тематични онлайн уъркшопи.

В рамките на ICMS 2021 участниците имаха възможността да разберат повече за постиженията и да почерпят от опита на 6 вдъхновяващи гост-лектори:

Проф. Харви Алтър е Нобелов Лауреат, носител на наградата през 2020г. за приноса му за откриването на Хепатит C и осигуряването на научна основа за създаването на скринингова програма. По време на лекция си Проф. Алтър изрази радостта си да общува със студентите и доверието, което има в тях: „Ерадикацията на хепатит С зависи от вас, младите хора, да осигурите тестване и лечение във вашите страни. Надявам се, някои от вас да се впуснат в това предизвикателство!“

Проф. Рос Фишър е детски хирург (Болница „Шефилд“, Великобритания), с тясна специалност в онкологична хирургия и травматология. Световноизвестен мотивационен говорител, участвал и в конференция TEDx. 

Проф. Абрахам Вергезе – американски лекар и преподавател в Стандфордския Университет. Също така е и автор на три книги. Проф. Вергезе е носител на Национален медал за хуманитарни дейности, лично връчен от президента Барак Обама.

Проф. Владимир Кефалов е преподавател във Вашингтонския университет. Научната му работа е свързана с офталмологията и по-точно с изучаването на колбичките и тяхната способност да се адаптират към светлината. През 2019г., той е удостоен с наградата Бреслер за цялостен принос в офталмологията.

Д-р Джакомо Грассели е италиански анестезиолог-реаниматор и преподавател в Медицински Университет – Милано. Той е координатор на множеството реанимационни единици в Северна Италия по време на първата вълна от COVID-19.

Д-р Албена Атанасова е детски анестезиолог в УМБАЛСМ „Пирогов“. Интересът й е насочен към регионалната анестезия и контролът на болката. Д-р Атанасова е участвала като единствения лекар в българския изследователски екип в експедицията до Антрактида.