СТРАНИЦИ
Награда-1

НОВО ПРИЗНАНИЕ ЗА НАУЧНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА СТУДЕНТИТЕ В МУ-СОФИЯ

С първо място от престижния конкурс в Лондон за наградата Robert Frank Award – Junior с презентацията е на тема Characterization and Differentiation of Oral Mesenchymal Cell Cultures“, се завърна студентката по дентална медицина Марина Валериева Митева.

Наградата носи името на основателя на CED (Central European Division) на IADR и цели отличаването на студенти с оригинални, иновативни идеи и висок принос в областта на научните изследвания в областта на денталната медицина. Марина Митева е студентка 5-та година във факултета по Дентална медицина на Медицински Университет – София. Тя бе сред участниците в състезанието, допуснати до финалния кръг, които представиха освен задължителния постер и 5-минутна орална презентация при закрити врати, последвана от индивидуална за всеки презентиращ автор дискусия и въпроси от страна на 4-членно жури.

Престижният международен научен форум International Association for Dental Research се проведе от 25 до 28 юли за 96-ти път тази година, като в него за първи път българи взеха участие. Заедно с него се проведе и Конгреса на Пан-Европейската дивизия на IADR. На този форум традиционно присъстват редица международно утвърдени учени в областта на денталната медицина.

Марина Митева вече втора година се занимава активно с научни изследвания с дентални стволови клетки в катедрата по Медицинска химия и биохимия в екип с д-р Николай Ишкитиев, гл. ас. в катедрата по Медицинска химия и биохимия и д-р Зорница Михайлова, асистент в катедра по Орална и лицевочелюстна хирургия. До този момент Митева умело съчетава учебната и научната дейност и вече е имала участия и в други научни форуми в България и в чужбина, както в няколко успешни научноизследователски проекта.

Освен Първа награда, Митева получи и правото да представлява Европа в следващото издание на престижната надпревара IADR Unilever Hatton Competition – Junior на IADR/AADR/CADR General Session & Exhibition във Ванкувър, Канада, която ще се проведе в периода 19-22 юни 2019.

Днес на среща в Ректората тя получи поздравления за високия успех лично от ректора на МУ- София проф. Д-р Виктор Златков, както и уверението за подкрепа в бъдещите научни изследвания.

Честито и с пожелание за все по-значими научни постижения на Марина Митева и целия авторски колектив!