СТРАНИЦИ
откриване на новата учебна година 2023-2024

Официално откриване на академичната 2023/2024 учебна година в МУ – София

С тържествена церемония бе открита днес академичната 2023/2024 година в Медицински университет – София. 1170 са първокурсниците, които прекрачиха прага на най-старото медицинско училище в страната. Церемония се проведе на открито, в двора на Медико-биологичния комплекс и бе водена от председателя на Общото събрание акад. Ваньо Митев. На празника присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, зам.-ректорите на МУ-София, деканите на отделните факултети, директорите на звена, директори на университетски болници, много студенти, родители и гости.

Ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков отправи своето приветствие към първокурсниците: „Пожелавам Ви да запазите поне част от своя първоначален ентусиазъм, да увеличите своята любознателност и да изпълните времето в следващите години с вдъхновение, прозрение и смисъл. Не мога да Ви обещая, че всичко това ще е лесно постижимо. Но мога да Ви уверя, че няма да сте сами. До Вас ще бъдем ние – Вашите преподаватели, учители, ментори, съмишленици.“ Академик Трайков благодари на всички преподаватели и служители за всеотдайността им и подчерта, че техният ангажимент е изключително сериозен и отговорен, свързан с обучението и образованието на бъдещите лекари, стоматолози, фармацевти и специалисти, на които обществото ни разчита за своето благоденствие и просперитет.

Г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България се обърна към всички преподаватели и благодари и от името на президента Румен Радев за техните усилия, за куража, който имат и за научните им постижения. „Благодарение на Вас, на Вашите усилия, на Вашето чувство за дълг, Вие вършите своята работа и Слава Богу! Показахте го в най-трудните моменти. Само преди няколко години преживяхме тежката хуманитарна криза с Covid-19.“ Г-жа Йотова се обърна и към първокурсниците с думите:“Уважаеми млади хора, медицинското образование никога не свършва. Няма значение научната степен, която ще получите или къде ще работите. Днес пред Вас, на тази дата се отваря голямата врата на познанието, в най-благородната професия. Това е предизвикателство, но и голямо призвание. Бъдете достойни за тази професия! Искрено Ви пожелавам да останете в България. Ние имаме нужда от Вас! На добър час!“

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов също поздрави първокурсниците. От името на министър Хинков той пожела на студентите да бъдат целеустремени, да спазват медицинската етика и ги увери, че министерството прави всичко възможно, за да могат завършващите медицински специалисти да останат и да се реализират в България. Проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката поднесе поздравление от името на министър Галин Цоков: „Да бъдеш приет в МУ – София е вече стъпка към успеха. Слушайте своите преподаватели и ако успеете да запазите искрата, която Ви е водила, за да дойдете дотук, ще станете едни прекрасни лекари и ще можете да бъдете успешни професионалисти през целия си живот.“

Студентите поздрави още и председателят на Студентски съвет към МУ-София Людмила Борисова. От името на всички първокурсници поздрав отправи новопостъпилият студент Васил Хаджидеков: „Очакват ни нелеки, но завладяващи моменти. Вълнението днес е голямо. Също и удовлетворението за нашите родители, които са ни подкрепяли през тези месеци и на които дължим благодарност. Аз съм четвърто поколение в редиците на Медицински факултет, а седем членове на моето семейство са негови възпитаници. На всички колеги бих искал искрено да пожелая: на добър час!

Тържественото откриване продължи с церемонии в различните факултети.

Ректорът акад. Лъчезар Трайков присъства на церемонията във Факултет по дентална медицина и пожела на студентите да поемат по новия си път гордо, уверено, но и с ясното съзнание, че новото пред тях крие много възможности, но и предизвикателства. Студентски съвет организира Ден на първокурсника, за да се запознаят новоприетите студенти със структурата на всеки факултет, различните катедри и отделните дисциплини, а техните по-големи колеги им помогнаха с опознаването на базата на университета, отделните аудитории и зали.