СТРАНИЦИ

Отбелязахме Световния ден на биоетиката с онлайн събитие

При засилен интерес премина организираното в чест на Световния ден на биоетиката събитие на тема „Информирано съгласие”. Негов домакин бе  Факултетът по обществено здраве “ Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ към Медицински университет- София и Българската секция към Международната мрежа по биоетика.

Онлайн събитието беше открито от ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков. „Науката биоетика запълва една празнина именно в това направление – с бързото развитие на медицината, с техническите открития, в един момент вниманието, зачитането и разбирането на пациента останаха леко в сянка. А в днешното пандемично време, време на недостиг на ресурси, на разделение и конфликти, причинени от здравната тематика, именно човещината и ясните ценности са това, което ни издига над дребнотемието, над гнева и отчаянието, което трудностите носят. Вярвам, че именно моралните ориентири, поставяни на фокус от науката биоетика, ще ни преведат през бурното море на пандемията”, заяви акад. Трайков.

Информираният отказ част от информираното съгласие, препоръки за етичните аспекти на изкуствения интелект, Информирано съгласие и Ковид-19, бяха само  част от дискутираните теми, в които участваха преподаватели, студенти, адвокати и експерти от различни институции.

В края на събитието по традиция бяха обявени и наградите от тазгодишния конкурс за есе и постер.

Призьори в конкурса за есе са:

Ива Хайгърова – Фармацевтичен Факултет

Деница Ченголова  – Медицински Факултет

Никола Визев – Медицински Факултет

Айлин Фейзуллова  – Медицински Факултет

Димитър Вакадинов  – Факултет Дентална медицина

Симона Йорданова – Филиал Проф,,д-р Иван Митев“ – Враца, специалност медицинска сестра

Ирена Върбанова – Филиал Проф,,д-р Иван Митев“ – Враца, специалност медицинска сестра

Награда за постер получи Елис Йълмаз – Факултет по дентална медицина.