СТРАНИЦИ

Патронен празник на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“

Медицинският колеж към МУ-София ще отбележи своя патронен празник на 19 март, петък, когато се навършват 178 години от рождението на голямата българска благодетелка Йорданка Филаретова, чието име носи учебното заведение. 

От 11:00 ч. на нейния паметник в двора на колежа ще бъдат поднесени венци от ректора на Медицински университет-София, академик Лъчезар Трайков, дмн и директора на колежа, проф. Захарина Савова. Ще присъстват  ръководителите на специалностите в колежа, преподаватели и студенти.

По случай празника, сред студентите бе проведен конкурс за есе на тема „Добродетелност, благотворителност и бъдеща професия“. Ръководството на колежа благодари на всички, които взеха участие в конкурса. Отличени са есетата на Гергана Драгоева, Димитринка Димитрова, Милена Миладинова, Николай Божков и Кристина Маламова. 

Също по повод патронния празник, студенти от специалност „Рехабилитатор“, под ръководството на преподавателите си, посетиха хоспис за възрастни хора в София, където подариха рехабилитационен масаж на всеки от обитателите на хосписа.

Коя е Йорданка Филаретова?

Активна родолюбка, благодеятелка и радетелка за равноправието на българката в обществения живот. Родена е на 19 март 1843 г. в София, съпруга на изтъкнатия български просветен деец и общественик от Възраждането Сава Филаретов. Преди Освобождението тя отговаря за архива на Софийския революционен комитет, основан от Васил Левски. Участва в Сръбско-българската война като милосърдна сестра и е първата българска жена, наградена с почетния знак на Българския червен кръст – „Голям червен кръст“. През 1869 г. основава женско дружество „Майка” и женска гимназия. След Освобождението основава благотворителното дружество „Всех скорбящих радость“ (1909) и приют за възрастни хора (1911).  

Сградата, в която се помещава Медицински колеж днес, е построена от Филаретова, първоначално като приют, а в началото на ХХ век става училище за подготовка на медицински специалисти. От 2000 г. Медицинският колеж носи името на Йорданка Филаретова.