СТРАНИЦИ

ПОКАНА ЗА ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2019-2020 В МУ – СОФИЯ

Уважаеми колеги и приятели,

За поредна година имаме удоволствието да ви поканим на Европейска нощ на учените 2019 в Медицински университет – София

Тази година ще бъдем заедно в Европейската нощ на учените на 27 септември. Европейската нощ на учените е мега събитие, което всяка година се провежда по едно и също време в над 300 града в цяла Европа и по света.

REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

Медицински университет – София (МУ – София) за трета поредна година ще отбележи Нощта на учените. Подготвили сме програма, включваща разнообразни събития, за малки и големи.

Учените от Центъра по Молекулна медицина и Катедра Медицинска Химия и Биохимия на Медицинския факултет в  МУ-София ще ви запознаят с най-новите технологии за разчитане на гени, както и с възможностите за изследване едновременно на всички промени в нашия геном, протеом и метаболом. В забавна викторина с участниците ще разберем какви са познанията им в областта а генетиката и ще има много награди за най-добрите.

Ще имате възможност да посетите и разгледате най-модерните научни лаборатории за генетични, метаболитни и клетъчни изследвания в България. Млади учени  ще демонстрират различни технологии.

За децата тази година сме предвидили специална програма и детски кът. Заниманията за деца ще включват рисуване и моделиране на тема: деца и родители, клетки и ДНК. Ще има награди за най-добра рисунка и модел. Специална  викторина ще потърси детската версия на въпрос: Защо децата приличат на родителите си? Ще има награди за най-оригинален отговор.

В REFRESH кафене „Биобанките – най-добрата инвестиция за нашето бъдеще“ ще може да поговорим за това какво представляват и колко са важни биобанките за развитие на науката и персонализаираната медицина, както и да разберем отношението на хората към тях.

Пълната програма на събитието може да видите ТУК.

Надяваме се за пореден път Европейската нощ на учените в МУ – София да привлече вниманието на малки и големи любители на науката, бъдещи изследователи и лекари!

Адресът на събитието е:

Медико-биологичен комплекс , Медицински факултет, МУ-София,

 ул. „Здраве“ 2

Начало 17 ч.,  27.09.2019г. (петък)

Моля заповядайте!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

С уважение

Екипът на Център по молекулна медицина, Катедра по Медицинска химия и биохимия, МФ, МУ-София