СТРАНИЦИ

ПОЛОВИНАТА МЛАДИ ЛЕКАРИ ОТ ВИПУСК 2021 ИСКАТ ДА ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ

Випуск 2021 на Медицински университет-София ще търси реализация основно в сферата на вътрешни болести, хирургия, ендокринология и образна диагностика. Увеличават се и желаещите да специализират педиатрия, сочи анкета сред абсолвентите.

579 млади лекари от Медицинския факултет към Медицински университет –София ще получат дипломите си на тържествена церемония в НДК на 9 февруари. Завършват 274 българи като 53-ма от тях са с отличен успех, а трима са абсолютни отличници и ще получат наградата „Златен Хипократ“. Сред чуждестранните студенти има 5-има отличници.

Почти половината български абсолвенти (49%) ще търсят начин да се реализират у нас. Това сочи традиционната анкета, която се провежда сред завършващите медици. Причините младите специалисти подреждат така: на първо място – семейството и приятелите, на второ – дълга към родината и националното самосъзнание, на трето – липсата на медицински кадри у нас.

Пандемията е дала отражение върху предпочитаните дестинации за кариерно развитие извън България. С 8%, в сравнение с предходния випуск, са скочили нагласите за работа в европейски държави (68%). Съответно с толкова е паднал процентът на желаещите да се реализират в САЩ (11%).

Интересна динамика се наблюдава при предпочитанията за специализация.

Випуск 2021 ще излъчи най-много бъдещи специалисти по вътрешни болести (10%), следва хирургия (7%), а ендокринология и образна диагностика заемат третото място с по 6% от завършващите. Следват акушерство и гинекология (5%), ортопедия и травматология (5%), анестезиология и интензивно лечение (5%). С почти 2 процента, в сравнение с миналия випуск, нараства желанието младите лекари да специализират педиатрия (5%).

Като положителна тенденция може да се отчете и повишеното желание на завършващите да работят в доболничната помощ като общопрактикуващи лекари – от 3,54% сега е почти 6%.

Церемонията по дипломирането на Випуск 2021 на Медицинския факултет към Медицински университет-София, ще се състои в Зала 1 на НДК. При организиране и по време на събитието ще бъдат спазвани необходимите противоепидемични мерки. Родители и близки на дипломираните ще могат да наблюдават церемонията на живо онлайн на специален канал в

кликни