СТРАНИЦИ

Посланикът на Република Ирак в България посети ФДМ на МУ-София

Посланикът на Република Ирак у нас Н. Пр. Лина Омар Омар (Lina Omar)  посети вчера Факултета по дентална медицина на Медицински университет-София. Тя бе посрещната от декана, проф. д-р Божидар Йорданов. Г-жа Омар бе придружавана от г-жа Зайнаб Уажиих Ясиин (Zainab Wajeeh Yaseen), Трети секретар на посолството.

Сред основните теми на срещата бяха координация по приема на студенти от Ирак в специалността Дентална медицина и разговори за партньорство за обмен на преподаватели и студенти по Еразъм + с университета в Багдад. В момента във ФДМ се обучават 5 граждани на Ирак и още 6 студенти, родени там, но с друго гражданство. Общо чуждестранните студенти във факултета, които се обучават на английски език, са 656.

Друга важна тема на разговора беше следдипломното обучение във ФДМ, и по-точно кратките курсове, които се провеждат основно в Центъра за продължаващо образование. Посланичката сподели, че нивото на обучението по дентална медицина в Република Ирак е много високо, но сред иракските медици има силен интерес да преминават 2-3 дневни курсове в чужбина, за да са в крак с всякакви новости. България е една от страните, към които е насочен фокусът на професионалната общност там.

В Центъра за продължаващо образование към ФДМ се провеждат основно курсове по Дентална имплантология (6 нива, накрая с университетски сертификат), Ортодонтия, Лазерна дентална медицина и Протетична дентална медицина. Самият център във ФДМ беше представен на посланик Омар от проф. Йорданов, като една от спирките в разходката им из факултета.

Посланичката се разписа в книгата за посетители в музея на факултета и пожела професионални успехи на всички преподаватели и студенти по дентална медицина в МУ-София.