СТРАНИЦИ

Посланикът на Иран се срещна с ректора на МУ-София проф. д-р Виктор Златков

На 24.10.2019 г. в Ректората на МУ-София се състоя среща на посланик на Ислямска Република Иран – Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули с проф. д-р Виктор Златков, ректор на Медицински университет – София и гл. секретар на университета г-н Веселин Петров.

На тази среща, инициирана от Н.Пр. посланик Расули, ректорът проф. Златков запозна високия гост със структурата и възможностите на университета, неговото място в световните рейтингови класации, както и с успехите на международните студенти, включени в учебната програма на английски език в направленията – Медицина, Фармация и Дентална медицина. Към момента в МУ-София се обучават близо 10 хил. студента, от които над 3100 на английски език. В тази връзка, ректорът уведоми посланик Расули, че през последната година броят на ирански студенти е нараснал четири пъти – от 7 на 29.

Н.Пр. Посланик Расули отбеляза, че България е красива страна, която в много отношения напомня неговата родина. Той подчерта, че връзките между двата народа са дълбоки и ползотворни. Не бяха пропуснати общите корени, културните традиции, както и култа към розата, която е намерила своята втора родина в нашата страна.

Посланик Расули информира за своите планове по време на предстоящия си мандат в България. Той заяви, че една от целите на неговата мисия е да съдейства и подкрепя създаването на условия за научно-изследователска дейност между сходни институти от двете страни, както и по-нататъшното развитие на взаимовръзките в образованието и медицината.

Проф. Златков представи на посланика възможностите за взаимен обмен на студенти и преподаватели като даде пример с програма Еразъм + на ЕС, чрез която МУ-София има партньори от над 106 страни от целия свят.

Срещата премина в конструктивен дух и разбирателство, като посланика отправи покана към ректора да вземе участие в подготвяната работна среща на ректорите на различни български университети със сходни образователни институции в Иран.