СТРАНИЦИ

Поздравление по повод 7 април – Световен ден на здравето

Скъпи колеги от Медицински университет-София,

Днес, в Световния ден на здравето и професионален празник на здравните служители, отдаваме своята дълбока почит и искрено признание към всеки, който се е посветил на нашата професия и грижата за човешкия живот.

За съжаление, днес, когато близо до нас се води война, когато загиват хора, нашите колеги са принудени да работят в жестоките условия на реален военен конфликт.

Страданието и състраданието ни подтикват да видим днешния празник в съвсем друга светлина, да осъзнаем ясно колко крехък е човешкият живот, но също така и колко благородна и възвишена е нашата професия, чиято цел е спасяването му.

Всеки от нас също води ежедневно своите малки човешки битки, преминавайки през трудностите и изпитанията, през предизвикателствата и съмненията, но съхранявайки своето професионално достойнство и стремеж към усъвършенстване като лекари, учени, преподаватели.

През изминалите две години ние успяхме да се мобилизираме, да се адаптираме към новите условия на живот и работа и да дадем на българското общество така необходимата сигурност, че можем с общи усилия да преодолеем болестите и неравенствата, пред които сме изправени. Стъпили на здравата основа, която ни е завещана от предишните поколения, нашите успехи се съизмерват с постиженията на нашите колеги в най-развитите страни в областта на човешкото здравеопазване. И аз не мога да не се гордея с това.

Не мога и да не се вълнувам от възможността да отправя своите лични благопожелания към всички Вас. Желая Ви сили и смелост, вдъхновение и кураж, за да продължим да работим за здравето и благосъстоянието на всеки човек, отстоявайки доброто име на Медицински университет-София и високия престиж на нашата професия.

Честит празник, скъпи колеги!

Акад. Лъчезар Трайков

Ректор на МУ-София