СТРАНИЦИ

Президентът Румен Радев удостои проф. Невена Цачева с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен

На официална церемония в Гербовата зала на президентската администрация държавният глава Румен Радев удостои с държавни отличия видни български учени, между които и проф. Невена Цачева, основател на катедрата по Трудова медицина във Факултета по обществено здраве на МУ-София.

Държавните отличия са израз на дълбокото признание на нашето общество за научните достижения на наградените, за себеотрицанието им и за огромната им съзидателна енергия. Това заяви президентът Румен Радев на церемония, на която удостои тримата изявени учени с висши отличия – проф. Николай Жечев за неговия принос в областта на историческата наука, ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и проф. Невена Цачева.

Високото отличие проф. Цачева получава за приноса й в развитието на медицинското образование. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра „Трудова медицина“ при Медицински университет в София. Проф. Цачева създава първите образователно-квалификационни степени “Бакалавър“ и „Магистър“ с 19 учебни програми по „Трудова медицина и работоспособност“. Програмите са приложени в редица университети.  Тя създава и ръководи Националния регистър на професионалната заболяемост като външен орган на НСИ, Единно здравно интегрално досие с практическа методика за оценка и анализ на здравето на осигурените лица.

От името на наградените благодарност за държавните отличия изказа проф. Невена Цачева. Тя посочи, че макар и с постижения в различни области, тримата учени са обединени от един фокус – да работят за доброто и за развитието на нашата страна.