СТРАНИЦИ

Признат немски професор и ръководителят на Катедра „Ортопедия и травматология“ ще оперират пред камера в понеделник

Курс по ревизионно ендопротезиране ще се проведе на 4 юли, понеделник, в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Водещ лектор на курса ще е ръководителят на клиниката и ръководител на Катедра „Ортопедия и травматология“ към МУ-София, проф. Пламен Кинов. Гост-лектор ще е проф. Хайнц Рьотингер от Технически университет – Мюнхен, създател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става.

проф. Пламен Кинов и проф. Хайнц Рьотингер

Този иновативен достъп прави интервенцията миниинвазивна, без да се увреждат мускулите и тъканите, което води и до по-бързо възстановяване на пациента. Проф. Рьотингер прави поредна визита в България, абсолютно безвъзмездно, като споделя своя опит и обучава своите по млади български колеги.

В симпозиума ще участват 12 водещи български специалисти, като са поканени и чужди експерти в сферата. Операциите ще се предават на живо в рапортната зала на Клиниката по ортопедия на ИСУЛ.

Ще бъдат представени лекции по проблема, а в дискусия участниците в курса ще могат да зададат своите въпроси и коментират случаи от практиката си. На част от участниците ще бъде предоставен възможността да участват в операциите, извършени от проф. Кинов и проф. Рьотингер. Проявата е уникална възможност за черпене от опита на водещи специалисти.

Ревизионното ендопротезиране е изключително сложна и трудна хирургична интервенция, показана при пациенти, претърпели ендопротезиране на колянна и тазобедрена става.

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” е сред водещите центрове в страната за ревизионно протезиране. Годишно в клиниката се извършват около 100 такива интервенции, обем съпоставим с водещите световни центрове.