СТРАНИЦИ

Проф. Брайън Кенеди стана „Доктор хонорис кауза“ на МУ – София

Медицински университет – София присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на професор Брайън Кенеди от Националния университет на Сингапур. Лично ректорът на МУ-София, академик Лъчезар Трайков връчи почетните знаци – медал и сертификат на американския професор. Той представи и мотивите, с които беше направена номинацията на проф. Кенеди пред Академичния съвет на университета: „Професор Кенеди е пионер в разбирането на биологията на стареенето и дълголетието, превръщането на изследователските открития в нови начини за забавяне, предотвратяване и лечение на човешкото стареене и свързаните с него заболявания. Той е начело на Центъра за здравословно дълголетие към Националната университетска здравна система в Сингапур и оглавява Програмата за транслационни изследвания за здравословно дълголетие и Азиатския център за репродуктивно дълголетие и равенство. От няколко години ръководството на Медицински университет – София, съвместно с Българска академия на науките, подготвя проект за изграждане на модерен антиейдж център. Партньорството с проф. Брайън Кенеди ще задълбочи научните изследвания в университета по темата за дълголетието.“ 

Акад. Трайков съобщи официално, че преди церемонията е подписан меморандум между Медицински университет – София и Националния университет на Сингапур за съвместна научноизследователска дейност и обмен на опит в областта на геронтологията и продължителността на живота. Той допълни, че в момента МУ – София има уникалната възможност да осъществи идеята за нов антиейдж център, като приобщи към нея проф. Брайън Кенеди и държавния университет на Сингапур и подчерта, че той е един от най-достойните учени в тази сфера. Темата за дълголетието е залегнала в основата на поне пет от програмите на университета в рамките на Научноизследователски университет. 

Лекцията на проф. Кенеди бе на тема „Медицина за дълголетие: от грижа за болни към грижа за здрави“. В нея той представи данни от най-новите проучвания по темата за дълголетието и здравословното стареене и даде своите препоръки как да живеем пълноценен живот без болести.

Повече подробности за изследванията на проф. Кенеди можете да научите в интервюто му за БНТ ТУК и за „24 часа“ ТУК