СТРАНИЦИ
проф. Г. Чанева получава награда

Проф. Г. Чанева пред БНР на Световния ден на сестринството

„Лечебните заведения да имат политика за привличане и задържане на персонал. Проблемът не е само в заплащането. Един млад човек иска да вижда перспективите пред себе си“, заяви проф. Галина Чанева в разговор с водещата Силвия Великова в предаването “Преди всички“ на БНР.

„Нашите студенти остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като медицинска сестра, никак не е лесно. Там заминават квалифицираните сестри с много добра езикова подготовка“, добави проф. Галина Чанева, заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София.

В Медицинския университет в София приемаме 150 души на година за медицински сестри, посочи тя и добави, че обикновено кандидатите за тези места са около 200. По думите ѝ всяка година има интерес към професията.

Проф. Чанева отбеляза, че около 2/3 от студентите са млади хора, които са мотивирани. По-малко са тези, които влизат в университета, за да се преквалифицират.

За сравнение във Франция обаче правят подбор на 100 души от 10 000 кандидати, изтъкна тя. Според нея проблемът не е само в заплащането, нещата са комплексни.

„Един млад човек иска да вижда перспективите пред себе си“.

Подготовката на нашите сестри е много добра, категорична бе проф. Чанева. Тя смята, че няма как да бъдат задължавани студентите да остават в България след завършването си. Самите лечебни заведения трябва да имат политика за привличане и задържане на персонал, категорична бе тя.

„Трябва да има баланс – да се търсят взаимоотношенията и пропорциите между пациенти и медицински сестри. Трябва да се мисли върху това – колко пациенти ще бъдат обслужвани и на тази база да се търсят медицински сестри. Болниците си имат свои правила и политики“, коментира проф. Чанева.

Тя подчерта още, че хората, които избират тази професия, са изключително отговорни. И изтъкна, че много хора в пенсионна възраст остават в системата да работят. По думите ѝ това се изгражда като един професионален начин на мислене.

Професията, за която трябва сърце

В разговора взе участие и 79-годишната медицинска сестра Мина Иванова от Алфатар, според която липсата на кадри се дължи на ниското заплащане.

„Професията на медицинската сестра е благородна. Отдаваме всички сили, но заплащането ни не е на необходимото ниво“, смята тя. И изтъкна, че когато работиш на няколко места, не можеш да бъдеш пълноценен:

„Колкото и да се стараем, човек има някакъв предел“.

По думите ѝ има достатъчно млади кадри, които завършват, но те не остават да работят в България.

Звук на интервюто ТУК