СТРАНИЦИ

Проф. Каролина Любомирова пред БНР: Сестринското обучение у нас – дефицити и възможности

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Отбелязва се от 1974 г. Инициативата е на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Датата е определена според рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 – 1910) – английската медицинска сестра, която организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания.
„Обстановката последната година доказа значението на всички медицински специалисти и особено техния недостатъчен брой в България. В това отношение бих искала да кажа, че Факултетът по обществено здраве е първата университетска структура в България, която обучава медицински сестри по новото европейско законодателство“, заяви пред БНР проф. Любомирова.
Още по темата от разговора с проф. д-р Каролина Любомирова, заместник-ректор по учебна дейност на МУ-София, преподавател и ръководител на Катедра “Трудова медицина“ в предаването “Нашият ден“ с водещ Александър Райчев, чуйте ТУК.