СТРАНИЦИ
факсимиле на статията

Проф. д-р Пламен Кинов: Компютърната навигация е нов етап в ставното ендопротезиране

Иновативната система е осигурена от Медицинския университет – София

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага отскоро с компютърна навигация, която ще се прилага рутинно за различни видове ставно протезиране. Първата операция – на 42-годишен мъж с непоносими болки в коляното, нуждаещ се от смяна на ставата, вече е извършена успешно и той е изписан. От клиниката казват, че графикът за използване на компютърната навигационна система е запълнен почти до края на януари.

Високотехнологичното оборудване е осигурено от Медицинския университет – София за нуждите на Катедрата по ортопедия и травматология, която се намира на територията на столичната болница. Освен че ще се използва за лечение, на него ще се обучават и специалисти.

Това е нашият коледен подарък от МУ-София! Очакваше се оборудването да пристигне в началото на следващата година и сме много щастливи, че това се случва сега, в навечерието на Коледа. Като вярващ човек, християнин, виждам нещо символично в това“, не крие вълнението си проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на едноименната катедра към МУ-София.

Компютърната навигация е нов етап в ставното ендопротезиране. Чрез компютърен анализ се прецизира балансът на ставата, който е ключов за правилното функциониране. „Това е особено важно при ендопротезиране на колянни стави, при които успехът на операцията много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я поддържат стабилна. Ако имплантът не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка“, обяснява проф. д-р Кинов.

Компютърната навигация е от изключително значение и за комплексното ставно протезиране, където също се изисква много голяма прецизност, от която зависи успехът на операцията.
Първият пациент с оперирано коляно вече си е у дома.