СТРАНИЦИ
проф. Басети получава от акад. Трайков отличието

Професор Клаудио Басети получи отличието „Доктор хонорис кауза“ на МУ-София

Медицински университет-София присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на световноизвестния учен по проблемите на съня проф. д-р Клаудио Басети. Церемонията се състоя в Аулата на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ вчера, в присъствието на цялото ръководство на университета.

Заместник-ректорът по наука и акредитация проф. Валентина Петкова откри процедурата и подчерта, че тази награда се присъжда за първи път от 03.06.1998 г. и се връчва на български и чуждестранни специалисти, с изключителни заслуги и принос за развитието на медицинското образование, наука и практика. Проф. Петкова даде думата на ректора на МУ – София акад. Лъчезар Трайков, който оповести мотивите за наградата: „Съвместното ни сътрудничество с Университета в Берн от години, обменът на студенти и преподаватели, и стипендиите на името на проф. Джонов се осъществяват с подкрепата на проф. Басети. Професор Басети е пионер в разбирането на патологията на съня и свързаните с него неврологични заболявания. Проф. Басети, за нас е гордост, че приемате званието и ставате част от семейството на Медицински университет – София.“

Акад. Трайков подчерта, че проф. Басети е приятел на българската медицина и неврология от много години насам. Той ще работи съвместно с българските учени за създаването на Център за транслационна медицина. Първият подобен център е създаден в Берн, Швейцария, където от 2020 г. проф. Басети е декан на Медицинския факултет.

„Огромна чест е за мен да получа това отличие, защото съм прекарал целия си живот, посветен на науката и на медицината“, заяви проф. Басети, приемайки наградните знаци, като специално поздрави многобройните студенти, които присъстваха на церемонията. Той благодари на българските си колеги, с които от години провежда съвместна научна работа. Професорът посочи, че обменя знания с българските специалисти от 30 години. „Това е един щастлив брак, от който са произлезли много деца. Публикували сме няколко научни трудове с Валентин Джонов, Милена Миланова, Филип Алексиев“, добави още проф. Басети.

Академичното слово на професора „Sleep by the brain, sleep for the brain“ започна със списък с имена на български лекари, с които отдавна работи. „Всеки трети човек страда от нарушен сън. Спим все по-малко и по-малко. През последните 30 години сънят на хората е намалял с 40 минути“, каза в лекцията си проф. Басети. Той отбеляза, че спането идва от мозъка и неговата нарушена функция влияе неблагоприятно на здравето, като спомена и основните заболявания, произтичащи от липсата на сън. По негови думи спането е пестене на енергия и ако спим по-малко от 7 часа, рискът от инсулт значително се повишава.