СТРАНИЦИ
д-р Александръ Симидчиев изнася лекция

Проведе се Трети студентски форум „Въздух за здраве“

Лекари, експерти от различни области на медицината и общественото здраве и студенти се включиха в Третия студентски форум „Въздух за здраве“. Събитието бе инициирано от Студентска и Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ в сътрудничество с Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Ц. Воденичаров, дмн“, Медицински колеж „Й. Филаретова“ и Студентски съвет при Медицински университет – София.

Форумът бе открит лично от ректора на МУ-София, акад. Лъчезар Трайков, дмн, който поздрави за постоянството и отдадеността всички, които стоят зад събитието. „От една прекрасна инициатива, с времето форумът се превърна в значима традиция за Медицински университет-София и за развитието на неговата зелена политика“, заяви акад. Трайков. „Климатичните промени вече явно променят природата и света около нас. Техният негативен ефект върху живота ни отдавна не е някаква абстракция, а реалност, в която трябва да живеем и да се справяме“, подчерта ректорът и пожела успех на събитието.       

Презентациите и дискусиите засягаха темите за:

    – Проблемите на атмосферното замърсяване

    – Въздействията върху детското здраве

    – Връзката с инфекциозните болести

    – Как да разбираме и интерпретираме информацията за въздушното замърсяване

В програмата участваха лекарите от лекарската мрежа „Въздух за здраве“: проф.  д-р Анжелика Велкова – зам.-декан на Факултета по Обществено здраве към МУ – София, и инициатор за създаване на Студентската мрежа, доц. д-р Цветелина Тотомирова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, доц. д-р Нина Янчева, ръководител на Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицински факултет, доц. д-р Рада Маркова, специалист по педиатрия и детска пулмология и основател на МЦ „Първа детска консултативна клиника“ – София и д-р Александър Симидчиев, председател на УС на Сдружение „Въздух за здраве“.