СТРАНИЦИ

Ръководството на МУ-София гостува на изложба-честване за юбилея на компанията Рош

Ръководството на Медицински университет-София, в лицето на зам.-ректора проф. Валентина Петкова, гостува на Рош България при честването на 125-годишния юбилей от основаването на фармацевтичната и биотехнологична компания. Поводът бе откриване на документална изложба „125 години – наука и иновации“ на открито, в градина „Кристал“.

Изложбата бе открита от г-н Хишам Сабри, генерален мениджър на биотехнологичната фармацевтична компания Рош България. Сред официалните гости бяха Н. Пр. Раймунд Фурер, посланик на Конфедерация Швейцария у нас, началникът на кабинета на министъра на финансите и член на НС на НЗОК г-жа Виолета Лорер, представители на Медицински университет – София, браншови организации.

Проф. Петкова поздрави домакините от свое име и прочете поздравителен адрес от името на ректора академик Л. Трайков.

В него той заявява: „Като образователна институция, която работи с новите поколения, ние в МУ – София знаем колко значими са иновациите в науката, за да се развива тя и да се поддържа високо ниво в образованието. Затова, дълбоко уважаваме усилията и постиженията на Рош през всички тези години. Постижения, които водят, освен всичко друго, до по-добър живот за хората, с по-малко болка и повече хубави моменти.“  Академикът изразява и своята увереност, че развилото се тази година партньорство между МУ-София и Рош България ще продължи и ще бъде винаги в полза на добри каузи. Припомняме, че наскоро компанията дари на университета модерно творческо пространство в сградата на Централна медицинска библиотека и 90 нови е-книги за фонда на библиотеката.

В приветствието си г-н Хишам Сабри заяви: “Рош има забележителна история, изпълнена с върхове и спадове, но най-вече с истински стремеж към иновациите. Преди 125 години е било невъзможно да си помислим, че може да произвеждаме големи количества лекарства извън аптеките. Преди 50 години е било недопустимо да си помислим, че пациентите с рак биха могли да живеят повече от няколко месеца. Може би след няколко години, ще дойде моментът, в който ще мислим, че е невъзможно да лекуваме различни хора по един и същи начин. Ние вярваме, че персонализираните здравни грижи са наистина важни за нашите пациенти в България. Изглежда трудно от позицията на днешния момент да повярваме, че след 100 години сегашните дни ще са част от историята. Но се надявам, че след 100 години ще имаме друга изложба като тази, обсъждайки успехите, предизвикателствата и уроците, които сме взели по пътя си и са донесли повече ползи на пациентите. “

В приветствието си посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Раймунд Фурер каза: „Иновацията е част от ДНК-то на Рош. Приветствам добрите взаимоотношения на компанията с институциите и тяхното партньорство със света на науката, които ѝ позволяват да укрепи позицията си и да даде своя принос за развитието на научноизследователската и развойната дейност, както и на други здравни предизвокателства в България, които също са в интерес на отделения човек и на обществото, като цяло.“

В изложбата, която може да бъде разгледана до 13 юни, са поместени архивни исторически фотографии и факти от развитието на науката и компанията през 19, 20 и 21 век. Рош стартира своята дейност в България в началото на 20-ти век, като експозицията проследява и тези моменти, както и развитието на медицината у нас. Сред интересните фотографии, представени на общо 26 пана, са началото на производството на синтетичен витамин С, историята на откритията на Нобеловите лауреати, свързани с компанията, довели до революция в биотехнологичните изследвания, както и пробивът в откриването на механизмите за развитие на автоимунното заболяване множествена склероза.