СТРАНИЦИ

Ректорът на МУ-София акад. Трайков: По никакъв начин не бива да се закриват университети

Предстои избор на председател на ректорите на висшите училища. Позицията е изключително престижна, защото титулярът се избира от всички 51 ректори на висшите учебни заведения в страната.

Още след избирането му ректорът на ректорите ще трябва да се заеме с две големи теми. Първата е темата със сливането на университетите, а втората – проектите за нова методика за атестация на преподавателите във висшите училища.
„От една страна може да определим бройката учебни заведения на базата на бройката на съединението. В същия момент в Европа има страни, които са с по-малко население, но повече университети. Сегашната бройка университети, или планирането и създаването беше на база на 9-милионно население. Сега има доста по-голямо свиване“, каза ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в студиото на „България сутрин“.
Според него университетите не трябва да се делят на малки и големи.
„Необходимостта на обществото от определени професии – това е нещото, което определя дали имаш нужда от едно заведение, което ще произведе тези хора, които ще отидат после на пазара. Не бих апелирал или съдействал за закриване на университети. Това не бива да се случва по никакъв начин. Системата е показала, че в момента малки и големи, бедни и богати е разделение, което се създава изкуствено от хора, които искат да прекарат определени цели и идеи. Но като че ли обществото е показало, че има нужда от тези университети“, добави акад. Трайков в ефира на Bulgaria ON AIR.
Вижте цялото интервю ТУК