СТРАНИЦИ
статуята на софия и логата на фоз и му-софия

София става столица на общественото здраве по инициатива на МУ – София

Медицински университет – София събира европейския научноизследователски елит за обсъждане на стратегическите цели пред общественото здраве в региона. Инициативата е на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ и е под мотото „София – столица на общественото здраве“. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев и ще се състои на 14 и 15 октомври 2022г. Тържественото откриване на конференцията е предвидено за 09:30ч., в зала „София Гранд“ на хотел Маринела, а официални гости ще бъдат кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Над 100 директори и декани на училища и факултети по обществено здраве за първи път се събират в София за годишната среща на АСФЕР – Асоциацията на училищата по обществено здраве в европейския регион. Това ще е първата им среща в Източна Европа, след създаването на организацията през 1968г., по инициатива на СЗО. Освен представители на асоциацията, в конференцията ще участват още около 150 български делегати от всички институции в България, работещи в сферата на общественото здраве.

АСФЕР е ключова независима европейска организация, посветена на засилване на ролята на общественото здраве чрез подобряване на образованието и обучението на професионалистите в този сектор. Членове на АСФЕР са над 120 организации и институции от цял свят, не само от Европа.

Заместник-ректорът на Медицински университет-София, проф. Каролина Любомирова е член на изпълнителния борд на АСФЕР от 2018г. и по нейна инициатива университетът кандидатства за домакин на годишната среща.

Всяка година ръководителите на организациите, членове на АСФЕР се събират за обмен на идеи за стратегическо развитие на програмите на обучение и изграждане на изследователски екипи. Мисията на асоциацията е да насърчава дейностите за обмяна на информация и добри практики за постигане на по-високи стандарти в обучението по обществено здраве.