СТРАНИЦИ

Софийски университети в помощ на украински студенти

От МУ-София са готови да помогнат и на българи, принудени да напуснат медицински вузове в Русия

от ефира на БНР

Български университети единодушно подпомагат украинските си студенти, заради руската инвазия в Украйна. Студентските съвети към Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и УНСС съобщиха, че към момента се прилагат редица мерки – безплатни наеми и такси в студентските общежития, безплатна храна в студентските столове, удължаване на настанителната кампания за студентите, както и удължаване на семестъра, за да се навакса пропуснатият материал.

Подобни мерки за облекчаване на украинските студенти са направени и в Медицинския университет (МУ) в София.

„От общо 45 студенти, 36 са у нас, а другите 9 се опитват да се придвижат от Украйна към България“, съобщи пред Радио София ректорът на МУ акад. Лъчезар Трайков. Ръководството е одобрило помощ от 300 лв. на всеки украински студент. Средствата ще започнат да се изплащат преди края на март.

Студентските общежития на МУ са готови да приемат роднини на обучаващите се за лекари.

Акад. Трайков е получил писмо от български студенти, обучаващи се в медицински университети в Русия, но са били принудени да напуснат.

Той апелира такива младежи да се обърнат към МУ, независимо дали са успели да получат академична справка от медицинския вуз, в който са учили досега.

Повече подробности чуйте ТУК