СТРАНИЦИ
Снимка на групата за купа на ректора

Състезанието „Купата на ректора – 2023“ с рекорден брой участници

За поредна година се проведе ски състезанието „Купата на ректора“ на Медицински университет – София в Банско. 63-ма студенти от Медицински факултет, Факултет по дентална медицина и Фармацевтичен факултет всеха участие в тазгодишната надпревара. 

Състезанието се провежда в края на зимния ски лагер, организиран от Департамент по езиково обучение и спорт. В деня преди голямото събитие, всички участници бяха поканени на техническа конференция, на която получиха подробни инструкции за начина на провеждане на надпреварата и получиха своите състезателни номера. Главен съдия на мероприятието бе Георги Главчев.

Броени часове преди „Купата на ректора“, студентите премериха сили на боулинг. В надпреварата се включиха и ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков, председателят на Общото събрание акад. Ваньо Митев, главният секретар проф. Генка Петрова, както и почетният ректор на МУ-София акад. Владимир Овчаров.

Точно в 10:00 ч. на писта №8 на Шилигарника в Банско, състезанието бе открито със спускане лично от ректора, акад. Лъчезар Трайков. Надпреварата се проведе в четири категории – сноуборд – мъже и жени и ски гигантски слалом – мъже и жени.“Изключително съм щастлив да присъствам за поредна година на този истински зимен празник за нашия университет! Благодаря на всички студенти, които се включиха в най-голямото зимно спортно събитие на Медицински университет – София и специално на колегите от Департамента по езиково обучение и спорт за добрата организация на традиционния ски лагер и на състезанието „Купата на ректора“, с тези думи акад. Трайков поздрави всички присъстващи преди награждаването. Той изказа от свое име и от името на цялото ръководство на университета искрените си благодарности за оказаната помощ в организацията на събитието на Българска федерация по ски, ЮЛЕН АД и БАЛКАН ХОЛИДЕЙЗ СЪРВИСИС EООД. „За втора поредна година заедно успяхме да осигурим едно различно и пълноценно преживяване за нашите студенти. Сърдечно Ви благодаря за отличните условия, които ни предоставихте и този път, за да осъществим традиционното ни вече зимно спортно събитие“, допълни ректорът.

Първото място при жените в дисциплината сноуборд грабна  Радина Москова, която получи купата лично от акад. Владимир Овчаров. На второ място бе класирана Христина Палаханова, която получи наградата си от проф. Генка Петрова. При мъжете на първо място се класира Васил Даракчиев, на второ  Асен Златев, а на трето Симеон Седлоев. Те получиха своите награди от акад. Ваньо Митев, проф. Александър Златков и проф. Добряна Сиджимова.

За втора поредна година, в гигантския слалом при жените най-високо на стълбичката се изкачи Ния Белчева, която получи купата от ректора акад. Трайков. На второ място се класира Виктория Петрова, а трета стана  Любомира Тулийска. Златните купи на момичетата връчиха деканът на ФДМ проф. Божидар Йорданов и зам-деканът на ФОЗ доц. Александрина Воденичарова.

При мъжете „Купата на ректора“ спечели Венчо Дамянов, връчена му лично от ректора. Деканът на Медицински факултет проф. Димитър Буланов награди Петър Иванов, който спечели второто място, а призът за третото място връчи директорът на ДЕОС проф. Балканска на Николай Костов. 

Всички участници получиха подаръци с логото на университета и обещаха да са още по-упорити в спортната си подготовка за следващия сезон.