СТРАНИЦИ

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА УЧЕБНА ГОДИНА ЗА 101-ВИЯ ВИПУСК НА МУ-СОФИЯ

Официален старт на академичната учебна година 2018/2019 в Медицински университет – София бе даден на 10 септември в обновената аудитория на СБАЛАГ „Майчин дом“. На церемонията присъстваха новият зам.-министър на образованието и науката Карина Ангелиева, председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, главният секретар на БЛС Стоян Борисов, директори на университетски болници, преподаватели, студенти и първокурсници.

В обръщението си към 101-вия випуск на МУ-София ректорът на университета проф. Виктор Златков обяви, че към момента за новата учебна година за всички специалности на университета са кандидатствали 5105 младежи, като се е запазил изключително високият минимален бал за прием. За специалностите по медицина, дентална медицина и фармация са се явили 2910 души. На предварителните – 1568 и на редовните – 1342. Кандидатите за ФОЗ са 843, за колежа „Филаретова“ – 559, а за филиала „проф. Ив. Митев“ Враца – 106. Чуждестранните кандидат-студенти са 687, от тях 531 за медицина, 124 за дентална медицина и 32 за фармация. От изнесената статистика става ясно, че конкуренцията в повечето специалности е 5 към 1, а за някои и 7:1.

В тази връзка, ректорът посочи, че МУ-София със своята 100-годишна история, е висшето училище, спечелило водещо място в нашето общество, благодарение на своите отлично подготвени кадри и значими постижения в учебната, научната и лечебна дейност.

Доказателство за това са данните от рейтинговите класации на МОН, където през всичките 7 години на тяхното провеждане, МУ-София е абсолютен лидер и безспорен водач във всичките пет направления на медицинското образование – медицина, дентална медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве.

За това допринася, привличането на външни средства по международни проекти, с различни институции, които през последната година са в размер на над 1.200 млн. лева. Обемът и качеството на закупената апаратура, основно за нуждите на Университетските болници към Медицински факултет, са на обща стойност над 8.5млн. лева. А в изпълнение целите на инвестиционната програма, откриването на изградената нова материално-техническа база на университета във филиал-Враца, както и напълно обновената аула на УАГБ „Майчин дом“-София създават великолепни условия за ново качество на учебния процес и научната дейност.

Тазгодишната изпитна кампания  излъчи седем пълни отличници. Това са Айлин Мусова, Ванеса Георгиева, Люляна Гинева, Ния Чакърова, Денислав Станчев, Кристиан Стоичков, всички от специалност „Медицина“ и Владислав Иванов от специалност „Дентална медицина“. Те получиха поздравления от ректора и подарък стетоскоп и апарат за измерване на кръвно налягане.

Още един студент бе отличен по време на церемонията – петокурсничката от Факултета по дентална медицина Марина Митева, която тази година завоюва  първо място на престижен конгрес в Лондон за наградата Robert Frank Award – Junior. Тя получи академичния знак на университета и парична награда в размер на 1000 лева.

Приветствие към студентите-медици поднесе и новият зам.министър на образованието и науката Карина Ангелиева. В словото си тя заяви, че министерството ще положи необходимите усилия за двойно и тройно увеличение на възможностите за развитие на научни проекти в условията на европейско сътрудничество по програмата „Хоризонт 2020“. „Защото водещите мисии за развитие на научните изследвания в новата рамкова програма, за която предстоят преговорите, са именно в областта на медицинските науки, електронното здравеопазване, и всички други области, свързани със здравето на човека, застаряването и демографските проблеми“, допълни заместник-министърът. Ангелиева призова студентите и преподавателите, както и младите научни работници да развиват и да подкрепят университета чрез националните политики и инструменти за развитие на качеството на образованието и научните изследвания. Да бъдат здрави, находчиви, амбициозни, креативни и да търсят подкрепата на преподавателите си, допринесли със своя огромен труд и лична мисия за престижа на най-стария медицински университет у нас, им пожела още зам.-министър Ангелиева.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев пожела на първокурсниците в най-големия и изявен медицински университет здраве, успехи  и дръзновение. От името на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров приветствие към младите колеги поднесе главният секретар д-р Стоян Борисов,  който обяви и новите инициативи на съюза за стимулиране на тяхното обучение.

Поздравителни адреси за новата академична година изпратиха кметът на столична община Йорданка Фандъкова, председателят на комисията по образование и наука в НС Милена Дамянова, председтателят на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, изп.директор на Пирогов проф. Асен Балтов, изп.директор на Александровска болница доц. Костадин Ангелов, председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева, Ректорът на УБИТ проф. Стоян Денчев, председателят на НПСС Яна Вангелова. Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева изпрати плакет.

Председателят на Студентски съвет Видин Кирков също поздрави новите си колеги, а от името на новоприетите студенти приветствие поднесе първокурсничката Ния Чакърова.