СТРАНИЦИ

ТЪЖНА ВЕСТ

Вчера завинаги ни напусна проф. д-р Веселин Борисов, дмн – един голям професионалист, безрезервно отдаден на медицината, на науката и на своите студенти, носител на високи отличия и награди за научната си и общественополезна дейност. Той бе личност, отдадена на непрестанното търсене на доброто, оставил след себе си спомен за безкрайна човечност.

Проф. д-р Веселин Борисов, дмн е роден 1939 г. Завършва Медицинска академия-София и започва медицинската си кариера като невролог в болницата в Белоградчик /1964-1967/ и след спечелени конкурси става асистент /1968/, доцент /1980/ и професор /1988г./ по социална медицина, здравна политика и мениджмънт в Медицински университет-София Факултет по обществено здраве, Медицински университет-Плевен и НБУ. 

Въвежда и преподава за първи път в България учебните дисциплини – „Здравен мениджмънт“, „Здравна политика“, „Мениджмънт на организационната промяна“ и „Мениджмънт на времето“. 

Бил е директор на Научния институт по социална медицина  към Медицинска академия, ръководител на Катедрата по здравен мениджмънт и зам.-декан на Факултет „Обществено здраве”. 

Почетен доктор е в Университета в Лийдс, Великобритания.

В Програма ФАР ръководи и първия в България академичен курс по здравен мениджмънт (1993-1997). Президент е на Балканската асоциация по философия и история на медицината.

Проф. Борисов е автор на над 160 научни публикации и 42 книги (36 монографии и научни издания както и 6 книги художествена литература) и 4 учебни ръководства. Сред научните му издания се отличават книгите му по проблемите на стратегическия здравен мениджмънт и критичните статии по въпросите на здравната реформа. Изключително популярни са учебниците му – „Синтетична социална медицина” (две издания) и „Здравен мениджмънт – новата азбука на здравния мениджмънт” (три издания). 

Основател и главен редактор на сп.”Здравен мениджмънт”, от 2010 г. е и главен редактор на сп.”Медицински меридиани” и зам.-главен редактор на международния ежегодник „Асклепий”. 

Два мандата е председател на Специализирания научен съвет по социална медицина, хигиена, професионални болести и токсикология към ВАК, председател е и на Балканската асоциация по философия и история на медицината. Член на Управителния съвет на БЛС и на Борда на Югоизточноевропейския медицински форум (SEEMF).

Номиниран е от Американския биографичен институт за „Мъж на годината 2002” и е удостоен с академичната награда „Панацея” за 2004г. През 2019 г. получава почетен знак „SIGNUM LAUDIS” на лента за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ – София в годините на своята професионална реализация.

Почетен гражданин е на гр. Белоградчик.

Дълбок поклон, Професор Борисов!

Поклонението ще се извърши на 29.10 2021 г. (петък) от 11 ч. на Централни Софийски гробища.