СТРАНИЦИ
Наградени студенти

Трима млади лекари получиха приза „Лекарите, на които вярваме“ по време на събитие, организирано от вестник „24 часа”

Събитието „Лекарите, на които вярваме“, организирано от вестник „24 часа“ се проведе за 13-ти път вчера. Отличието се дава след номинации от пациенти и е оценка за всеотдайността, с която лекарите работят. На събитието присъстваха премиерът академик Николай Денков и министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Ректорът на най-старото медицинско училище – Медицинския университет в София, акад. Лъчезар Трайков се включи със специално видео. Той постави темата къде е българската медицина и българското медицинско образование в контекста на революцията в различните специалности, в дигитализацията, в използването на изкуствения интелект, в достигнатите световни стандарти.

С труда и таланта си всеки ден млади лекари дават заявка, че са следващата генерация, на която пациентите вярват. „24 часа“ представи трима от тях, които получиха своите специални сертификати от премиера акад. Николай Денков. Това са специализантът по нефрология в УМБАЛ „Света Ана“ д-р Румен Филев, отличничката от първия випуск военни лекари, който се дипломира преди дни – лейтенант д-р Антония Гамишева, и д-р Дияна Бележанска – специализант по неврология в Клиниката по неврология към УМБАЛ „Александровска“.

Д-р Румен Филев е завършил Природо-математическата гимназия във Велико Търново, през 2019 г. се дипломира в Медицинския факултет на МУ – София. Става част от екипа на нефрологичната клиника под ръководството на проф. Борис Богов, където специализира и към момента. От 2020 г. е преподавател в Медицинския университет в София, а от 2021 г. – докторант към същия университет. От тази година е официален представител на България към младежката асоциация на Европейското нефрологично дружество. Член е на работна група към Европейското нефрологично дружество, което има за цел да се подобряват грижите за бъбречно болните пациенти. През тази година д-р Филев има 8 участия на конференции, от които половината на международно ниво, включително представяне на разработка на Световната нефрологична конференция в Банкок.

„Изключително приятен ден, чест е за мен да съм тук и да бъда награден. Мога да пожелая на колегите да останем мотивирани и да се борим за пациентите“, каза той, след като получи отличието от акад. Денков.

Отличие за млад лекар получи д-р Дияна Бележанска – преподавател в МУ – София.

Д-р Дияна Бележанска, дм е лекар-специализант по неврология в Клиниката по неврология към УМБАЛ “ Александровска“.  Асистент е в Медицинския университет в София от 2021г. Придобива научна степен „Доктор“ след успешна защита на тема „Невропсихологични, невроизобразяващи и ликворни биомаркери за болест на Алцхаймер и сродни заболявания“. Член е на Българско дружество по неврология; Българско научно дружество по деменции; Българска организация „Живот с деменция”; European Alzheimer’s Disease Consortium; International Society for Frontotemporal Dementias; Danubian Network for Dementia Education and Care; Society for CSF analysis and clinical Neurochemistry. Има публикации в международни и български списания, и е участник в няколко национални и международни научноизследователски проекта. Участвала е активно в национални и международни конгреси, симпозиуми и конференции.

Д-р Бележанска активно се занимава в сферата на диагноза, лечение, профилактика и грижа за пациенти с редки невродегенеративни заболявания, протичащи с когнитивни нарушения.
Видео от събитието можете да видите ТУК