СТРАНИЦИ

Тържествено бе открита новата учебната година в МУ-София

На официална церемония в аулата на СБАЛАГ „Майчин дом“ днес (12.09) бе открита новата учебна година в Медицински университет – София. Прагът на Алма Матер прекрачи 102-рия випуск на най-стария и престижен медицински университет в страната.

На тържеството присъстваха зам.- министъра на образованието и науката Карина Ангелиева, зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, председателят на съвета на ректорите на висшите училища в България  проф. Любен Тотев, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, председателят на БАПЗГ Милка Василева, директори на университетски болници, преподаватели.

Новоприетите първокурсници в професионалните направления медицина, дентална медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве, бяха приветствани от ректора  проф. Виктор Златков.

„Като дългогодишен преподавател зная, че този ден е вълнуващ, преди всичко за тези, които преминаха с тежки приемни изпити своя първи „Рубикон“ в бъдещата, надявам се успешна и дълготрайна професионална реализация. За мен е чест да Ви поздравя, както за труда, така и за успеха, който сте постигнали, следвайки пътя към него. И нека ярките Ви изяви да бъдат Вашите непреходни спомени от студентските години, каза в словото си проф. Златков.

Той поздрави първокурсниците за техният избор, заявявайки, че МУ–София, със своята стогодишна история, е висшето училище, спечелило водещо място в нашето общество, благодарение на своите отлично подготвени кадри и значими постижения в учебната, научната и лечебна дейност.

Проф. Златков посочи, че доказателство за това е рейтинговата класация на МОН, в която от 2011 г. насам МУ-София е абсолютен лидер и безспорен водач във всичките пет направления на медицинското образование–медицина, дентална медицина, фармация , здравни грижи и обществено здраве. Това се потвърждава и от различни международни рейтингови системи като US News&World Report, University Ranking by Academic Performance (URAP) и World University Rankings (CWUR), в които за 2019 год. на база анализираните над 40 000 регистрирани висши училища в целия свят, МУ-София е съответно на 1035, 1071 и 1147 място. За сведение, с изключение на СУ, които е само на 150 – 170 места преди нашия университет, всички останали 50 висши училища в България заемат места след 2500 – 3000 – то.

Ректорът на МУ- София не пропусна да отбележи запазването на високо ниво на т. нар. среден бал, който е друг показател за качествата на кандидат-студентите. Средният успех на приетите младежи държавна поръчка кандидатствали медицина е 32.89, за дентална медицина – 29.39, а за фармация 28.29. При девойките резултатите са още по-високи, съответно: за направление медицина – 34.43, за дентална медицина – 34.22 и за фармация – 32.06

Тази година само един кандидат-студент в специалност медицина е постигнал максимален бал от 36.00 т. Това е Гергана Павлова Николова. За високия успех тя получи като подарък първите медицински пособия – лекарска слушалка и апарат за кръвно налягане.

Новите студенти бяха поздравени от зам.-министъра на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева, която ги насърчи да правят наука и да останат да практикуват в родината си.

Зам.-министърът на здравеопазването г-жа Жени Начева също пожела на добър час на бъдещите лекари.

МУ- София обучава своите студенти в условия на голяма конкуренция, но добрите преподаватели и учебните условия са решаващ фактор за високия успех, категоричен бе в приветствието си проф. Тотев.

Д-р Иван Маджаров и г-жа Василева също пожелаха на новите студенти упоритост в обучението, но да не пропускат хубавите моменти от младостта си.

„Постигнатото от Медицински университет-София през годините на своята едновековна история е плод на труда и постоянството, отдадеността и професионализма на всички преподаватели и служители на Университета. Възползвайте се в пълен обем от него! На тези от вас, които за пръв път през тази година прекрачват прага на Медицински университет – София пожелавам кураж, постоянство и нестихващ интерес при овладяване на  теоретичните и практическите знания и умения в избраната от Вас специалност, а на всички колеги и академични преподаватели – ентусиазъм, самочувствие и принципност в работата, каза в приветственото си слово председателят Студентски съвет Видин Кирков.

От името на новоприетите студенти поздрав към колегите си отправи първокурсничката Ивамина Балтова.