СТРАНИЦИ
проф. Савова и акад.Трайков откриват конференцията

Юбилейна конференция за празника на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“

По повод патронния празник на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ днес бе открита Юбилейна научна конференция на тема: „Традиции и бъдеще в медицинското образование“. В нея участват представители от всички факултети на университета и филиала във Враца, преподаватели от всички медицински университети в страната, както и гости от Република Северна Македония.

Форумът бе открит от ректора на университета акад. Лъчезар Трайков, който поздрави директора на колежа проф. Захарина Савова и всички преподаватели и студенти по случай празника: „Благодаря Ви за неуморното старание, което полагате в процеса на обучение и за участието Ви в разнообразните доброволчески инициативи, които организира колежа. Желая Ви здраве, удовлетворение и още успехи в благородния път, който сте избрали за свое професионално поприще.“ Акад. Трайков благодари за участието на всички лектори в конференцията и подчерта, че докладите, които ще бъдат обсъдени на днешното събитие са изключително значими и са свързани с подобряването на качеството на живота и здравето на всички ни.

Приветствие по повод празника на колежа поднесе председателят на БАПЗГ г-жа Милка Василева. На събитието присъстваха деканите на различните факултети, които също отправиха своите поздравления. Със специална грамота и почетен знак от името на ръководството на колежа бе наградена проф. Магдалена Александрова, декан на Факултета по обществено здраве и възпитаник на Медицинския колеж. Тя бе отличена за нейния изключителен принос към развитието на образованието и обучението на професионалистите по здравни грижи. Наградата бе връчена от проф. Савова.

Тази година се навършват 180 години от рождението на Йорданка Филаретова, чието име носи учебното заведение. Една забележителна българка, посветила живота си в името на милосърдието, хуманизма и помощта към ближния. На 20 март на нейния паметник в двора на колежа бяха поднесени венци от ръководството на университета, а за да почетат паметта й, освен студенти, преподаватели и служители присъстваха и ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ в гр.Велинград, с която колежът има дългогодишно сътрудничество.

Йорданка Филаретова е родена е на 19 март 1843 г. в София, съпруга на изтъкнатия български просветен деец и общественик от Възраждането Сава Филаретов. Преди Освобождението тя отговаря за архива на Софийския революционен комитет, основан от Васил Левски. Участва в Сръбско-българската война като милосърдна сестра и е първата българска жена, наградена с почетния знак на Българския червен кръст – „Голям червен кръст“. През 1869 г. основава женско дружество „Майка” и женска гимназия. След Освобождението основава благотворителното дружество „Всех скорбящих радость“ (1909) и приют за възрастни хора (1911). Сградата, в която се помещава Медицински колеж днес, е построена от Филаретова, първоначално като приют, а в началото на ХХ век става училище за подготовка на медицински специалисти. От 2000 г. Медицинският колеж носи името на Йорданка Филаретова.