СТРАНИЦИ

Ученици от 13 града участват в мащабен конгрес, организиран от наши студенти

Този уикенд (22-24 октомври) предстои петото издание на Международния биомедицински конгрес – София, организиран от членове на Асоциация на студентите изследователи в България. Събитието е под патронажа на ректора на Медицински университет – София и председателя на Студентски съвет към университета, и се организира с финансовата подкрепа на СС. Мащабният форум ще събере именити лектори и студенти във форума „Джон Атанасов” на София Тех Парк за три успоредни симпозиума – медицински, стоматологичен и фармацевтичен, и едно допълнително събитие за ученици горен курс. 

В Junior Pre-cours , в който взимат участие ученици от 11- ти и 12- ти клас със специални постижения в сферата на биомедицинските науки, тази година ще участват над 150 младежи от 13 града в цяла България. 

Ректорът на МУ-София, акад. Лъчезар Трайков, ще участва във форума със специална лекция на тема неврология във втория ден от програмата. Зам.-ректорът по международната дейност, проф. Танкова, ще приветства участниците при откриването в първия ден на събитието.    

Инициативата цели да обедини студенти и лекари от специалностите Медицина, Дентална медицина и Фармация.

Казусите, които ще бъдат обсъждани на медицинския симпозиум, са в сферата на анестезиологията и реанимацията, гастроентерологията, ревматологията, пластичната и реконструктивна хирургия и образната диагностика. Ще присъстват световноизвестни лектори от България и чужбина, които ще хвърлят светлина върху най-обсъжданите теми в световен мащаб на съответната специалност. 

Студентите ще имат достъп до над 70 различни работилници, засягащи почти всички медицински специалности, както и до Медицинската универсиада- първото по рода си акадамично състезание, обединяващо студенти от различни специалности и курсове. 

Голяма привилегия на стоматологичния симпозиум тази година е засягането на една от най-иновативните теми в специалността- “Лазерна стоматология”, която освен теоретична част, ще включва и практическо обучение. Различни други направления, които ще бъдат засегнати, са орална и лицево- челюстна хирургия, ендодонтия, имплантология, естетична стоматология и др. 

Студентите по фармация пък ще могат да се срещнат с известни в страната магистър- фармацевти, чиито лекции ще засегнат многобройни теми, свързани със здравеопазване, ароматерапия, метаболизъм, принципи в здравната грижа, нови медикаменти на българския пазар, наркомании и др.

Учениците, които ще посетят IBCS 2021, ще могат да вземат участие в редица лекции и работилници, организирани специално за тях. Международният биомедицински конгрес е първият студентски конгрес в страната, който организира подобна инициатива и обединява както студенти и лекари, така и ученици, интересуващи се от различни направления в сферата на биомедицинските науки. 

От организационния комитет на IBCS 2021 уверяват, че освен трупането на знания, участниците  ще станат свидетели на многобройни изненади в хода на конгреса, както и на социална програма, които допълнително ще приповдигат настроението през цялото време!

Във връзка с противоепидемичната обстановка в страната, всеки участник в IBCS 2021 ще трябва да представи зелен сертификат за ваксинация или за отрицателен антигенен тест/ PCR в деня на регистрация. Всички дейности на конгреса ще се проведат под строг контрол и спазване на всички противоепидемични мерки.