СТРАНИЦИ

Украинските първокурсници в МУ-София с финансова подкрепа от „Тук-там“

Студентите от Украйна, които са първи курс в Медицински университет-София, се регистрираха за еднократна финансова помощ от Сдружение „Тук-там“, в присъствието на зам.-ректора по учебната дейност на МУ-София, проф. Каролина Любомирова.

Помощта от малко над 160 лв на човек ще им бъде осигурена от специалната дарителска кампания, организирана от сдружението на българите, учили в чужбина, в помощ на украинските първокурсници в България – https://tuk-tam.bg/ukraine

Представителите на нестопанската организация са решили да подкрепят първокурсниците от Украйна в България, понеже те са имали най-малък шанс да се адаптират и да изградят живота си пълноценно тук. Ръководството на Медицински университет-София благодари на „Тук-там“, че подпомагат младите хора в тази изключително трудна житейска ситуация.

Нашият университет е сред учебните заведения, включени в кампанията, като украинците в първи курс на различните специалности са 9 човека. На срещата присъстваха 7 от тях: Анастасия и Олена от Одеса, Ангелина от Волхад, Даря от Бердянск, Екатерина от Приморск, Мария от Киев и Илля от Запорожие. Младежите споделиха, че много им тежи, че не могат да пътуват, за да видят семействата си в Украйна, но потвърдиха, че имат връзка с тях по телефон и онлайн.

Припомняме, че МУ-София пое наемите за общежитие на студентите си от Украйна, като им осигури безплатен престой до края на учебната година. Също така, Студентски съвет към МУ-София им отпусна по 300 лв еднократна помощ още в началото на военната ситуация в родината им.