СТРАНИЦИ

Възпитаник на МУ-София спечели докторантска стипендия от Фондация „Карол Знание“

Възпитаникът на МУ-София и носител на „Златен Хипократ“ за дипломиране с пълно отличие, д-рТеодор Ангелов спечели годишната докторантска стипендия на фондация „Карол Знание“ за 2022-ра година. 

Д-р Ангелов спечели конкурса в година с рекорден брой кандидати за стипендията и в сериозна конкуренция  с другите финалисти – Десислава Борисова, докторант в ХТМУ и Десислава Николова, докторант в Технически университет – София пред експертното жури.

Лауреатът на наградата завърши с отличие медицина в Медицински факултет през 2020г. и е носител на редица награди за успеха си: 

  • Грамота за отличен успех и високи постижения в овладяване на медицинската наука и практика – Випуск 2020, Медицински Факултет, МУ – София; 
  • Национален приз под патронажа на министъра на образованието и науката;
  • Студент на годината за 2019 в категория Здравеопазване; 
  • Стипендиант на Български лекарски съюз за 2020г.; 
  • Студент на годината на Медицински факултет – София  за 2019 г.; 
  • Лауреат на именните стипендии на Фондация „Еврика” за 2019/2020 година за овладяването на знания в областта на медицината и биологията на името на акад. Методи Попов (2019 г.).

В момента той е докторант в Медицински университет-София, а темата на дисертацията му е „Клинико-генетично проучване на мотоневронните болести“. Негови научни ръководители са проф. д-р Ивайло Търнев , дмн и доц. д-р Теодора Чамова дм.

От мотоневронните болести най-често е заболяването амиотрофична латерална склероза (АЛС) – тежко нелечимо заболяване на централната нерва система, засягащо централния и периферния двигателен неврон. Води до парализа на крайниците и атрофия на мускулите. Смята се за най-фаталното заболяване в неврологията и в медицината като цяло, с изключително ниска преживяемост – между 20 и 48 месеца. Известни са само единични случаи на забавено развитие на заболяването – например при световно известния астрофизик Стивън Хокинг.

Въпреки че е сравнително рядко заболяване, поставянето правилна клинична и генетична диагноза изисква задълбочени изследвания. Целта на изследователския проект на д-р Ангелов е да открие широк спектър молекулни дефекти в таргетните гени за АЛС, които ще бъдат секвенирани. Предвижда се в изследването да се включат 10 български семейства с мутации в таргетните гени. Подборът на пациентите се осъществява от лекари- невролози от базата на Клиника по нервни болести, УМБАЛ „Александровска” в София. Ще бъдат включени и пациенти от страната по данни от клинична документация и резултати от функционални и образни диагностични изследвания.

Честита награда и пожелаваме още много професионални успехи на д-р Теодор Ангелов!