СТРАНИЦИ
д-р Николов преглежда пациент

Все по-често мои колеги се връщат в България

По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата рубрика „Млад лекар”. Днес думата е на д-р Ивайло Николов. Той е педиатър в УМБАЛ „Александровска” и възпитаник на МУ-София.

Ние се стремим да сме като западните страни, но имаме една леко изкривена представа за съвършената им здравна система, казва д-р Ивайло Николов

– Д-р Николов, защо избрахте да станете лекар? 

– Причината е в учителите ми по химия и биология в гимназията. Те вдъхновиха не само мен, но и много мои съученици да имат такива цели. Никой от моето семейство не се занимава с медицина под каквато и да е форма. Така че, там – в учителите от гимназията, е основната причина и това е изключително важно.

– Към коя специалност се насочихте и защо?

– Аз се насочих към педиатрия и детски болести. Още от ранното ми следване в МУ-София имаше една такава практика, която съществува и до днес, студентите да работят в различни болници. През 2010 година попаднах в Отделението по детска сърдечна реанимация към Националната кардиологична болница и през цялото следване съм бил само в детско отделение. Работил съм и с възрастни пациенти в инфекциозното КОВИД отделение на Александровска болница, но когато човек е работил с деца, това просто няма как да се промени.

– Удовлетворен ли сте от образованието си по медицина?

– Абсолютно да. В МУ-София, както и въобще в предклиничните и клиничните дисциплини има едно внимание към всички студенти и се дава възможност за работа. В София има достатъчно много болници, които приемат млади студенти и им се дава възможност да попаднат в работна среда. В част от тези болници работят и преподаватели от МУ-София и така обучението се реализира и на ниво работно място.

– А от сблъсъка си със здравната система?

Отговорът на този и останалите въпроси от интервюто на Мила Мишева ТУК