СТРАНИЦИ

За първи път в историята си КПВБ ще бъде ръководена от жена-пулмологът доц. Венцислава Пенчева

„Въвеждането на нови образователни подходи успоредно с традиционните методи на преподаване са ключови за бъдещето ни“. Това заяви пред Zdrave.net новоизбрaаният ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести при Медицинския факултет на МУ – София – пулмологът доц. Венцислава Пенчева. Днес академичната структура отбелязва два юбилея – 100 години от създаването си и 145 години от рождението на основателя си проф. Стоян Киркович.

По думите й е много важно да се даде възможност за развитие и растеж на членовете на академичния състав.

„Това е нещо, на което ме научиха моите предшественици. Ще продължим да привличаме нови, млади, интелигентни и амбициозни хора, които имат желание за научно развитие. От съществено значение е и създаването и осъвременяването на учебната литература, по която се осъществява основно преподаването в нашата катедра“, сподели доц. Пенчева.

Тя е първата жена, която застава начело на катедрата в нейната 100-годишна история.

„В тези трудни времена съм избрана за ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести, която има богати традиции, вековна история и е дала много ярки представители на медицинската наука и практика в България. С избора си моите колеги ми делегираха огромна отговорност да съхраня академизма, като продължа да развивам една от най-старите катедри“, каза тя.

Друг основен приоритет за екипа й ще бъде продължаването на съвместната работа по научни проекти не само с катедри от МУ-София, но и с други университети на национално и международно ниво.

„В нашата катедра винаги се е създавала наука на ниво, смятам, че така ще продължим и в бъдеще. Нашата изследователска работа е тясно свързана с дейността на другите катедри в МУ-София. В проектите ни участват представители от други катедри, а от друга страна членове на нашия колектив помагат в изпълнението на научни проекти в други катедри. В момента в ход е реализацията на съвместни проекти с катедрите по вътрешни болести, по клинична лаборатория, по медицинска генетика, по неврология, по хирургия.

Двама наши докторанти имат дисертационни теми, които съвместно разработват при нас и в Катедрата по неврология в единия случай, а в другия – в Катедрата по психиатрия.

В краткосрочен план предстои осъществяването на големи проекти с катедрите по рентгенология, по алергология и по ревматология. Имаме и научни проекти с катедри от Фармацевтичния факултет.

Един от приоритетите ни е да изградим съвместно сътрудничество с чуждестранни партньори през следващите години“, посочи още доц. Пенчева.

По повод юбилейните дати днес лекари, преподаватели, студенти и общественици поднесоха венци пред паметника на проф. Киркович в Александровска болница.

Линк към статията