СТРАНИЦИ

ЗА ПЪРВИ ПЪТ МЛАДИ ЛЕКАРИ ПОЛОЖИХА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА ОНЛАЙН

На тържествена церемония, предавана пряко в Интернет от Анатомичната аула на Медицинския факултет към МУ-София, 477 млади лекари положиха Хипократовата клетва. От тях 262-ма са българи, а чужденците са 215. Пандемията от Ковид-19 и мерките за безопасност наложиха Випуск 2020 да положи клетвата онлайн.

В аулата присъстваха само пълните отличници, които получиха наградата „Златен Хипократ”. Във Випуск 2020 те са рекордните 9. Останалите им колеги се включиха от домовете си и се виждаха на специална видеостена в залата.

Ректорът на МУ-София, акад. Лъчезар Трайков, поздрави лично абсолвентите, които са изпълнили „трудната и отговорна задача“ да завършат образованието си по медицина, и то с допълнителното предизвикателство на доброволческия труд във време на пандемия.

„В последната година животът ни беше белязан и от още едно предизвикателство – пандемията от Ковид-19, която изправи всички нас – лекари, специалисти, преподаватели, студенти,  пред изпитания, за които като че ли не бяхме съвсем подготвени. Дали успяваме да се адаптираме и да бъдем на висотата на очакванията на обществото към нас?

Моят категоричен отговор е „Да“. Доказваме го с факта, че нашият университет е сред водещите в страната по брой научни публикации, по спечелени и осъществени научно-изследователски проекти в партньорство с най-авторитетните световни академични центрове, по принос в разработването на иновативни образователни програми за висока професионална квалификация във всички области на медицината. Тук сред нас са носители на престижни награди и отличия, участници в международни научни мрежи, настоящи изследователи и бъдещи откриватели.

Зад всички тези успехи стоят Вашата упоритост, воля и постоянни усилия. Вие доказахте, че притежавате тези достойнства.

Но доказахте и още нещо – че можете да се издигнете над суетата и злободневието, над дребнотемието и лицемерието и когато е необходимо, да поставите дълга и желанието да помогнете над всичко. Вашият доброволен труд по време на пандемията е показателен за това.”, заяви в словото си ректорът.

Приветствие към абсолвентите отправи и проф.д-р Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет, преди да изчете Хипократовата клетва:

„Горди сме, че възпитаниците на Медицински факултет – лекари и студенти, с достойнство се изправят в борбата с болестта и рискувайки живота си, се отдават на пациентите. Горди сме, че колкото и да е сложно, трудно и необичайно днес обучението, вие не загубихте вяра в ценностите на медицинското образование и положихте нужните усилия за овладяването на знанията.”

Проф. Буланов подчерта още: „Днес светът е отворен и достъпен за Вас. Имате прекрасната възможност да пътувате, специализирате, учите и работите в много европейски и други страни. Убеден съм, че ще успявате. Но където и да отидете – не забравяйте, че страната ни и нашият народ има нужда от Вас и Вашите знания и умения.”

Деканът благодари на преподавателите за това, че всеотдайно са предали знанията и опита си на младите лекари и са ги подготвили за предизвикателствата на професията. Той се обърна и към всички близки на завършващите като изтъкна колко е била важна тяхната подкрепа през годините на следване на младите специалисти.

Пълната отличничка д-р Мария Динкова изказа благодарности от името на целия Випуск 2020 към преподавателите и към ръководството на университета и на факултета. „Благодаря на ръководството на университета, което независимо от настоящите обстоятелства успя да ни позволи по този съобразителен и съвременен начин тържествено да отбележим нашето дипломиране като едновременно с това не рискуваме здравето и благополучието на нашите близки. Тя цитира Николай Хайтов, който казва „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш”. Вие колеги, искахте, можахте и го направихте – станахме лекари. Остава ни само да бъдем!”

Видеозаписите от дипломирането по групи от съответния ден, може да гледате от днес до петък след 18 часа ТУК

Още снимки от церемонията ТУК