СТРАНИЦИ

Завинаги ни напусна бившият ректор на МА проф. Васил Василев

На 92 години ни напусна известният български анатом проф. Васил Асенов Василев, бивш ректор на Медицинска Академия София (МУ-София), почетен председател на германското и българското анатомични дружества, дългогодишен ръководител на катедрата по Анатомия на МА София и учител на поколения лекари.

Отиде си един от най-колоритните професори, строг, но винаги честен.

Проф. Василев завършва с отличие Медицинския Факултет и през 1953 година става асистент в Катедрата по Анатомия. Специализира в Анатомичния институт на Университета във Вюрцбург, Германия, където защитава докторска дисертация. Има специалност по Ортопедия и травматология и последователно става асистент, доцент, професор и ръководител на катедра. Автор е на над 400 научни публикации и доклади в международни и български списания и конгреси, учебници и помагала по анатомия.

През 2001 година проф. Василев става ректор на Висшия медицински институт. Отново в същата година се превръща и във втория българин след професор Димитър Каданов, който е Почетен член на най-голямото европейско анатомично дружество „Anatomische Gesellschaft“.

ПОКЛОН!

Поклонението ще се състои в храм „Света София“ на 23 август от 17 часа.