СТРАНИЦИ

Завинаги ни напусна Проф. Александър Чирков

На празника на  Св. Екатерина завинаги ни напусна дългогодишният директор на болницата, носеща нейното име  и светило в българската кардиология – проф. Александър Чирков.

Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.
Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия (Медицински университет-София) и заместник-министър на здравеопазването.

Тогава правителството възлага на проф. д-р Александър Чирков да изгради модерна кардиохирургия в България. За база се взима вече създадената през 1977 г. Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Научния институт по хирургия на Медицинска академия.

През  1994 г. се създава и Катедра по сърдечно-съдова хирургия. Нейн пръв ръководител е проф. д-р Александър Чирков.

Той извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“. 

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Български лекарски съюз: „Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори!“

Светла да е паметта му!