СТРАНИЦИ

Завинаги ни напусна проф. Людмил Мавлов

Почина проф. Людмил Мавлов – дългогодишен ръководител на Катедрата по неврология в Медицинския университет – София и на Невропсихологичната лаборатория.

От 1985 до 2000 г. Людмил Мавлов е професор по неврология и невропсихология в Медицинския университет в София. От 1985 до 1989 г. той е началник на клинично отделение в неврологичната клиника на Университетска болница „Александровска“, а от 1989 до 2000 г. е ръководител на Катедрата по неврология и на Невропсихологичната лаборатория в Медицинския университет в София.

Проф. Мавлов е считан за пионер на невропсихологията в България не само защото е създател на първата невропсихологична лаборатория у нас, но и защото е обучил голям брой млади специалисти по невропсихология, някои от които днес са утвърдени учени с международен авторитет в областта.

Проф. Мавлов е специализирал и работил в Карловия университет в Прага, в Института по неврохирургия в Москва и в университетската болница „ Салпетриер “ в Париж. Той беше началник на доста национални и интернационалните планове в системата на Българска академия на науките.

Той е автор на над 200 научни публикации, сред които няколко монографии. Научното му творчество е получило заслужено международно признание, като негови изследователски постижения се цитират и до днес в най-престижните списания и ръководства в областта на клиничната неврология и невропсихология.

Поклон пред паметта му!