СТРАНИЦИ
акад Трайков с наградата

МУ – София зае четири първи места на Академичните Оскари 2022

На тържествена церемония, в присъствието на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, министъра на образованието и науката г-н Сашо Пенов и още десет образователни министри от предишни правителства бяха раздадени Академичните Оскари за 2022г. За седма поредна година „24 часа“ събра на награждаването представители на бизнеса и ректорите, които са първи в професионалните направления, според новия рейтинг на висшите училища. За първи път бяха поканени студенти и успешно реализирали се млади хора, завършили отличените университети. На церемонията като гости от страна на Медицински университет – София присъстваха награденият за Студент на година 2022 Любомир Гайдарски, и д-р Ивайло Николов – лекар по педиатрия в Александровска болница, част от листата „Лекарите, на които вярваме“ на в. „24 часа“.


Медицински университет – София получи награда за първите места в четири направления – „Медицина“, „Стоматология“, „Обществено здраве“ и „Фармация“.  Тя бе връчена от Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите и собственик на Минстрой Холдинг. „За пореден път успяхте да дадете увереност, че добрите дела имат своята трибуна. Благодаря на колегите, на студентите на целия ръководен състав на университета, на преподавателите за тяхната упоритост и всеотдайност. Моята задача е сравнително лесна, тъй като ставам част от една позитивна тенденция. Ние честваме 105 г. от създаването на нашия университет. Знаем добре, че 10 университета получиха бонус за т. нар. научноизследователска дейност – това ще ни даде огромна възможност да продължим да се развиваме и да правим наука“, коментира ректорът на университета акад. Трайков.

„Тази рейтингова система е най-важна в две направления. Тя е своеобразен пътеводител за младите хора, за да могат да изберат университет. Тази класация показва на младите хора, че трябва да имат и едно на ум, за да избират специалности не само по сърце, но и да се ориентират как могат утре да се реализират на пазара на труда“, каза вицепрезидентът в поздравлението си към всички гости на церемонията. „Акад. Трайков, искам да ви поздравя за едно прекрасно интервю за вестник „24 часа“, в което обяснявате как се прави наука. Тази класация е много важна, защото рейтинговата система е картина на това къде се намира висшето образование. Тя е цялостен анализ, който освен практическо, има и стратегическо значение“, допълни г-жа Йотова.