СТРАНИЦИ
12-16 септември 2022

МУ-София домакин на среща на 12 изследователски университета от 11 страни

Представители на 12 водещи университета и института от 11 страни се събират на среща в София, за да обсъдят начините за подобряване на научноизследователската си дейност. Международната среща е по проект „Alliance for Life Sciences: From Strategies to Actions in Central and Eastern Europe“, към Програма „Хоризонт Европа“, а Медицински университет – София е избран за неин домакин. Официалното откриване ще се проведе на 12 септември 2022 г., в 14:00 ч., в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, на бул. „Пенчо Славейков“ № 52А.

Целта на проекта е да се повиши нивото на професионално администриране и реализиране на научноизследователски проекти. Предвидени са лекции за подобряване на кариерната политика чрез обучение и изграждане  на мрежи от следващо поколение лидери, модернизиране на институционалните кариерни системи и повишаване на компетентностите на специалистите по трансфер на технологии. Включено е и създаване на платформа за връзки с индустрията,  за да станат тези институции от Централна и Източна Европа привлекателни партньори за сътрудничество с развитите страни в Европа и света. На кръглата маса, организирана по време на срещата, са поканени представители на Министерството на образованието и науката, с които партньорите в консорциума ще обсъдят възможностите за съвместна работа, с цел повишаването на качеството на научноизследователската и проектна дейност.

Alliance4Life обединява 12 изследователски университета и института от 11 страни в Централна и Източна Европа: чешките Masaryk University – CEITEC и St. Anne’s University Hospital, словашкия Biomedical Research Center of the Slovak Academy of Sciences, полския университет Medical University of Lodz, хърватския университет School of Medicine – University of Zagreb, естонския University of Tartu, литвинския Vilnius University, представителя на Латвия – Latvian Institute of Organic Synthesis, на Словения – University of Ljubljana, унгарския Semmelweis University, румънския университет Carol Davila University of Medicine and Pharmacy и Медицински университет – София.

В периода 12-16.09.2022г., Медицински университет – София ще бъде домакин на три събития: Среща на борда на ръководителите на университетите и институтите (Alliance4Life Board Meeting);  Академия за мениджмънт и администриране на научноизследователската дейност (Research Management and Administration Academy – RMA), представляваща работен формат за учени в сферата на медицината и професионалисти в управлението на международни проекти; Национална институционална среща (National Trigger Event), която събира в дискусионна кръгла маса представители на академични среди, институции, медии и корпоративен сектор.

Официален език на събитието: английски.